Door karma4: Als je als security malware detectie maker bijna alleen Windows meet dan is de uitkomst logisch.
Ze zeggen zelf dat ze de signatures meten. Dat betekent calling home in hun klanten installaties.
Nee, G-Data heeft het over
malware specimen, en een specimen is een exemplaar dat een klasse vertegenwoordigt. Dat gaat dus niet over de frequentie waarmee dezelfde malware aangetroffen maar over hoeveel verschillende malware ze aantreffen. En er zijn daarvoor heel wat meer bronnen mogelijk dan alleen de machines waar hun software is geïnstallleerd.
Door Rinjani: De feiten liegen er niet om: Windows is al sinds jaren het besturingssysteem met de meeste malware [1]. Gezien de uiterst lakse houding van Microsoft m.b.t. het verhelpen van bugs [2] is dit niet zo verwonderlijk.
Problemen uit de vorige eeuw worden voor open source-software ook wel eens gevonden. Laksheid moet je niet afmeten aan hoe lang een probleem ergens in heeft gezeten maar aan hoeveel langer het na ontdekking van een probleem duurt voor het is opgelost in vergelijking met hoe lang het redelijkerwijs had kunnen duren.
Mijn persoonlijke vermoeden, dat ik niet kan bewijzen, is dat Microsoft in de jaren '90 toen het met Windows 95/98/ME met qua beveiliging wankele besturingssystemen de huiskamers veroverde het ontstaan van een op Windows gerichte malware-industrie heeft bevorderd. Microsoft is professioneler geworden qua beveiliging, maar die malware-industrie ook. Ik weet niet hoe lang het duurt voor de invloed van zo'n slechte start is uitgewerkt, maar dat zou wel eens heel lang kunnen zijn, en een groot marktaandeel van een platform helpt niet om het minder aantrekkelijk te maken.
En het zou ook wel eens kunnen dat op platforms als Android malware veel minder nodig is. Als je persoonlijke data van een smartphone-eigenaar wilt dan maak je een app met een legitieme functie die die informatie niet nodig heeft maar toch om toegang ertoe vraagt. Genoeg mensen die als ze iets willen gebruiken dan gewoon 'ja' zeggen zonder over de consequenties na te denken. Waar heb je als kwaadwillende nog malware voor nodig als social engineering zo makkelijk is?