Het maken van back-ups is een belangrijke beveiligingsmaatregel en kan uitkomst bieden in het geval van ransomware, maar hoe presteren dergelijke pakketten als de computer waarop ze draaien door ransomware wordt aangevallen? Die vraag stelde het Duitse testlab AV-Test.
Voor de test die volgde moesten Acronis True Image, Carbonite Personal PLUS, CrashPlan for Home en IDrive op een Windows 7-computer de opgeslagen data tegen de nieuwste ransomware-exemplaren beschermen, waaronder de Cerber-ransomware. De programma's gebruiken verschillende manieren om ransomware af te weren. Alleen Acronis wist punten voor een actieve detectie van malware te scoren. Aan de hand van gedragsgebaseerde detectie werden de ransomware-exemplaren gedetecteerd en geblokkeerd.
De andere drie pakketten bieden deze actieve bescherming niet, maar scoren wel punten voor het herstellen van de back-ups van versleutelde bestanden. Daarbij is het belangrijk dat gebruikers over recente back-ups beschikken. IDrive scoort volgens AV-Test op dit onderdeel het beste, aangezien er standaard elke 20 seconden een back-up wordt gemaakt. Carbonite maakte de eerste back-up 10 minuten na de installatie, maar de volgende back-up volgt een dag later. "Duidelijk veel te lang om effectieve bescherming tegen ransomware te bieden", aldus AV-Test. Wel is Carbonite het eenvoudigste in te stellen.
Als het gaat om de snelheid waarmee back-ups worden gemaakt en hersteld komt Acronis als beste uit de bus. Aangezien deze software ook de enige is die actief ransomware kan blokkeren wordt dit programma als beste door AV-Test beoordeeld.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.