image

Plasterk hekelt gemeenten die via app willen stemmen

vrijdag 5 mei 2017, 10:36 door Redactie, 5 reacties

Demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is kritisch op gemeenten die plannen hebben om met het stemmen via een app te experimenteren. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van SP-Kamerlid Van Raak. De gemeenten Almelo, Emmen, Hollands Kroon, Molenwaard en Lingewaard hebben plannen om te experimenteren met het stemmen via internet, waarbij kiezers een app zouden moeten gebruiken.

Van Raak wilde weten of bij het stemmen via een app het stemgeheim is gewaarborgd en of de minister dit wel geoorloofd vindt, aangezien bij de laatste verkiezingen het gebruik van technische hulpmiddelen onveilig is gebleken. De minister stelt dat hij niet bij de plannen van de gemeenten is betrokken. "Ik heb derhalve ook geen kennis over de beoogde werking van de app en over de wijze waarop het stemmen zou moeten verlopen, noch kan ik overzien of de waarborgen waaraan het stemmen moet voldoen zijn verzekerd."

Plasterk wijst vervolgens naar het standpunt van het kabinet dat het stemmen via internet risicovol is. "Die risico’s zijn de afgelopen periode alleen maar toegenomen, als gevolg van cyberdreigingen. Het is zeker niet te verwachten dat die tendens de komende tijd zal afnemen", merkt de minister op. Volgens Plasterk hebben de gemeenten met hun plannen voorbarig gehandeld en heeft hij dit de gemeenten ook laten weten.

"Wil een proef, in welke vorm dan ook, met elektronisch stemmen zinvol zijn dan dient vooraf duidelijk te zijn welke eisen er door de rijksoverheid gesteld zijn aan de systemen die gebruikt worden. Waarbij het essentieel is dat, onafhankelijk van welke leverancier dan ook, transparant en controleerbaar is hoe de systemen werken en hoe voldaan wordt aan waarborgen zoals het stemgeheim", besluit de minister (pdf). Eerder bleek uit een rondgang dat een meerderheid van de Nederlandse gemeenten bij de volgende verkiezingen digitaal wil stemmen.

Reacties (5)
05-05-2017, 11:18 door Anoniem
Van Raak wilde weten of bij het stemmen via een app het stemgeheim is gewaarborgd

Als het een goede app is misschien wel, maar de techniek is niet het grootste punt!

De kieswet vereist dat iedereen in vrijheid zijn stem kan uitbrengen. Daarom hebben we aparte stemburo's waar je in je eentje in een hokje een papiertje invult, en iedereen kan zien dat er niemand naast je staat die je bedreigd.

Stemmen met een app, of via Internet betekent dat mensen hun stem kunnen verkopen aan de hoogst biedende, of gedwongen kunnen worden door criminelen of groepsdwang, en dat er dus per definitie niet aan de kieswet voldaan kan worden.

Het blijft me verbazen dat politici, die misschien niets van IT begrijpen, kennelijk dit basale element over het hoofd blijven zien, en kennelijk de democratie op willen offeren voor een beetje gemak!

Q
05-05-2017, 11:50 door Anoniem
Niet alleen het stemgeheim moet gewaarborgd worden, maar ook de controleerbaarheid. Het is leuk, dat iemand via een app kan stemmen, maar wanneer er een klacht komt en de stemmen moeten worden herteld, dan zal er een goede registratie van de stemmen per app moeten gebeuren.

Die controle zou tweeledig moeten zijn, 1 rapport dat eenduidig en onvervalsbaar het echte aantal stemmers via de app weergeeft en 1 rapport, dat eenduidig en onvervalsbaar de verdeling van de stemmen weergeeft. Aangezien deel 1 alleen kan, wanneer wordt bijgehouden wie er via de app heeft gestemd én bij de controle moet worden nagegaan, of dit klopt met de mensen die zeggen dat ze via de app hebben gestemd, gaat het stemgeheim al gedeeltelijk verloren. Blijkt dan uit rapport 2, dat alle app stemmers op dezelfde partij hebben gestemd, ligt voor hen dus de voorkeur vast.... Bovendien zou voor de controle ook weer een check moeten zijn, of de geregistreerde keuze klopt met de gemaakte keuze.....
05-05-2017, 13:17 door User2048
Door Anoniem:
[...]
De kieswet vereist dat iedereen in vrijheid zijn stem kan uitbrengen. Daarom hebben we aparte stemburo's waar je in je eentje in een hokje een papiertje invult, en iedereen kan zien dat er niemand naast je staat die je bedreigd.

Stemmen met een app, of via Internet betekent dat mensen hun stem kunnen verkopen aan de hoogst biedende, of gedwongen kunnen worden door criminelen of groepsdwang, en dat er dus per definitie niet aan de kieswet voldaan kan worden.
[...]
Q
Je kunt al jaren via de post stemmen als je in het buitenland verblijft. Ook dan is niet bekend of je je stem wel in vrijheid hebt uitgebracht. Dit bezwaar is dus niet nieuw.
06-05-2017, 11:09 door Anoniem
Door User2048: Je kunt al jaren via de post stemmen als je in het buitenland verblijft. Ook dan is niet bekend of je je stem wel in vrijheid hebt uitgebracht. Dit bezwaar is dus niet nieuw.
Stemmen per post is relatief kleinschalig en biedt daardoor geen mogelijkheden om grote invloed uit te oefenen. Daarom blijft het risico beperkt. Op het moment dat iets geïntroduceerd wordt waarmee grootschalig invloed uitgeoefend kan worden gaat datzelfde argument daarvoor veel zwaarder wegen.
06-05-2017, 18:39 door Briolet
Door Anoniem:
Door User2048: Je kunt al jaren via de post stemmen als je in het buitenland verblijft. …
Stemmen per post is relatief kleinschalig en biedt daardoor geen mogelijkheden om grote invloed uit te oefenen.

Volgens het cbs woonden er in 2015 bijna een half miljoen Nederlanders elders in Europa: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/19/bijna-half-miljoen-nederlanders-wonen-elders-in-europa. Andere, minder nauwkeurige schattingen, geven aan dat er in totaal 1 miljoen Nederlanders buiten Nederland wonen.

De meeste hiervan vinden het te ingewikkeld om te gaan stemmen, maar als je die via een publiekscampagne kunt mobiliseren, praat je wel over 6% van de Nederlanders. Goed voor 9 zetels.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.