Vandaag heeft het Gerechtshof Amsterdam uitspraak gedaan in een kort geding van Privacy First voorzitter Bas Filippini tegen kentekenparkeren. Tevens werd in deze zaak het gebrek aan contante of anonieme betaalmogelijkheid bij parkeren aangevochten. Op beide rechtsvragen weigert het Hof Amsterdam echter in te gaan. De privacyorganisatie is dan ook niet blijk met het oordeel van de rechter.
"Het Hof Amsterdam acht onze zaak blijkbaar te fundamenteel en te belangrijk om in kort geding te behandelen", zegt Vincent Böhre van Privacy First. Volgens de rechter leent de zaak zich niet goed voor een kort geding wegens het gebrek aan spoedeisend belang en de complexiteit van de zaak. Volgens Böhre is er wel degelijk sprake van grote spoedeisendheid, aangezien menige parkeerder die anoniem wenst te kunnen parkeren wordt gestraft met een parkeerboete. Dankzij een eerder oordeel van de Hoge Raad dienen dergelijke boetes wel te worden vernietigd.
Door de uitspraak stuurt het Hof Amsterdam niet alleen aan op een bodemprocedure bij de rechtbank, merkt Böhre op. Ook de weg naar de Hoge Raad is afgesneden. Op basis van de huidige, niet-inhoudelijke uitspraak van het Hof kan immers geen effectieve cassatie bij de Hoge Raad worden ingesteld. Privacy First overweegt hierover een rechtstreekse klacht in te dienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg wegens schending van het recht op privacy in combinatie met het recht op een effectief rechtsmiddel.
Met het huidige oordeel van het Hof Amsterdam blijft de actuele stand van zaken intact: parkeerders mogen niet worden verplicht om bij het parkeren hun kenteken in te voeren. Privacy First blijft echter aansturen op algehele afschaffing van kentekenparkeren en controle van het parkeerbewijs achter de voorruit, zoals dat bijvoorbeeld al staande praktijk is in de gemeente Utrecht. Daarnaast wil de privacyorganisatie dat er voor parkeerplekken contant of anderszins anoniem kan worden betaald. Een nieuwe rechtszaak over deze kwestie staat inmiddels gepland op 29 juni bij de rechtbank Amsterdam. In deze zaak zal het recht op contante en anonieme betaling centraal staan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.