De politie in Amsterdam zal de komende twee jaar agenten van een bodycam voorzien. Het gaat om een pilot waarbij er zal worden gekeken of de camera's het werk van agenten veiliger kunnen maken. Volgens de politie blijkt uit eerdere onderzoeken dat mensen die weten dat ze worden gefilmd, minder geneigd zijn om geweld te gebruiken. Deze proef moet uitwijzen of dat inderdaad het geval is.
Alle basisteams inclusief de teams Openbaar Vervoer, Hoofdwegen, Water en Havens en de Hondengeleiders krijgen een aantal bodycams die vrijwillig kunnen worden gedragen. De politiemensen mogen zelf bepalen wanneer ze de camera aanzetten, maar moeten dit wel laten weten aan omstanders. Met een gesproken tekst en een rood lichtje op de bodycam wordt duidelijk gemaakt dat deze opneemt. De opnames van de bodycam worden na iedere dienst beveiligd opgeslagen in een besloten netwerk.
"In algemene zin zullen de beelden in principe niet worden gebruikt om te tonen aan het publiek", aldus de politie. Mochten er strafbare handelingen met de bodycams zijn vastgelegd dan worden de beelden gebruikt voor de bewijslast. Ook als er een ernstige situatie is geweest waaruit een intern onderzoek volgt, dan kan de afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten het beeldmateriaal ten behoeve van hun onderzoek gebruiken. Na de twee jaar zal er een evaluatie plaatsvinden. Onlangs liet de politie in Zwolle weten dat het ook bodycams ging gebruiken. Dit was echter om drankmisbruik bij jongeren tegen te gaan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.