Vanaf volgend jaar kunnen mensen ook met een chip op het rijbewijs en de Nederlandse identiteitskaart bij DigiD inloggen, zo heeft minister Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Op dit moment werkt de overheid samen met het bedrijfsleven onder het programma eID aan verschillende nieuwe manieren om bij overheidsdiensten in te loggen.
Het eID-programma moet het betrouwbaarheidsniveau van de digitale toegang tot de overheid verhogen en de continuïteit van het stelsel van elektronische identificatie waarborgen. Volgens Plasterk is er een breed draagvlak voor de doelstelling van het eID-programma en gaat de komende periode de ontwikkeling van publieke eID-middelen onder de naam DigiD op hogere betrouwbaarheidsniveaus daarom in volle gang door.
Eerder werd al de DigiD-app op niveau "midden" gelanceerd bij gebruikers van onder andere DUO, Belastingdienst Toeslagen en Studielink. De bedoeling is om DigiD op het niveau "substantieel" vanaf september onbeperkt uit te rollen bij onder andere diverse zorgpartijen. Gebruikers kunnen dan het betrouwbaarheidsniveau van de DigiD-app 'ophogen' naar het niveau "substantieel" door het eenmalig uitlezen van een identiteitsdocument.
Volgend jaar zal DigiD op een hoog betrouwbaarheidsniveau beschikbaar komen. Dat betekent dat mensen kunnen inloggen met een chip op het rijbewijs en de Nederlandse identiteitskaart. De uitrol onder het brede publiek zal via de "natuurlijke" vervanging van de rijbewijzen en identiteitskaarten plaatsvinden. Om een eID-middel op het niveau "hoog" voor alle burgers beschikbaar te maken wordt in de aanloop naar de introductie op het rijbewijs en de Nederlandse identiteitskaart een onderzoek uitgevoerd naar een alternatief voor burgers die geen Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart kunnen aanvragen. Op basis van dit onderzoek zal er een beslissing worden genomen over een aanvullende oplossing voor deze groep.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet ook een onderzoek naar het eID uitvoeren. Deelnemers aan het onderzoek bleken niet te begrijpen waarom er nieuwe inlogmiddelen bij komen en waarom er meerdere middelen naast elkaar bestaan. "Door het onbegrip voor deze zogenaamde multimiddelenaanpak heeft een deel van de deelnemers aan dit onderzoek een sceptische en afwachtende houding", schrijft Plasterk (docx).
"Gevoel speelt bij eID een belangrijke rol; DigiD is vertrouwd, er is scepsis jegens het onbekende. Dit lijkt overeen te komen met het uitgevoerde representatieve onderzoek uit 2014 waaruit blijkt dat burgers vertrouwen hebben in de overheid voor de uitgifte van een eID", voegt de minister toe. Plasterk stelt dat de sceptische en afwachtende houding over de nieuwe inlogmiddelen kan afnemen bij gebruikers zodra zij er vaker en via verschillende wegen mee worden geconfronteerd. "Positieve ervaringen van andere gebruikers spelen een belangrijke rol; men laat zich hierdoor beïnvloeden in houding en gedrag." Zoals vorig jaar al aangekondigd zal het inloggen via wachtwoord worden uitgefaseerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.