Door Neb Poorten: Omdat de source door iedereen bekeken kan worden gebeurt dat ook, vanaf het begin, wat leidt tot vroegtijdig onderkennen en oplossen van problemen. Gedurende de jaren dat een product open source is zal dit gebeuren en op die manier het product geleidelijk verbeteren.
Door karma4: Dat is nu net de onzin waar het mis gaat. Dat geloof is nergens op gebaseerd en blijkt keer op keer fout te zijn.
De waarheid ligt in het midden. Er zijn opensourceprojecten waar fouten jarenlang in hebben gezeten zonder ontdekt te worden, mede omdat niemand de moeite deed ernaar te kijken. Maar dat betekent niet dat het andere uiterste dan meteen waar is. Het overkomt opensource-projecten wel degelijk dat ze uitgewerkte bugfixes ontvangen of aanpassingen die de performance aanzienlijk verbeteren voor dingen waarvan ze zelf geen idee hadden dat er iets mis mee was.
Per saldo betekent het denk ik dat het voordeel ten opzichte van closed source dat Neb Poorten ziet wel degelijk bestaat, maar dat het niet zo zeker is dat het ook optreedt als hij denkt. En karma4 heeft ongelijk dat het geloof nergens op gebaseerd is, die basis is er wel degelijk, hij vormt alleen geen garantie. Beide uitersten zijn een slechte karikatuur van de werkelijkheid.
Wat ik zelf een van de meest sprekende voordelen van open source vind is de mogelijkheid om een 'fork' te maken als het originele project ontspoort. Van GCC is ooit een fork gemaakt die door in ieder geval enkele Linux-distro's is omarmd en die later weer met de originele tak is samengevoegd. Toen de projectleiding van xfree86 een kant opging die veel ontwikkelaars en gebruikers niet zagen zitten heeft iemand x.org afgesplitst, en dat is nu de X-windows-implementatie die overal wordt gebruikt. OpenOffice/LibreOffice is ook een voorbeeld, en de Devuan-afsplitsing van Debian door mensen die systemd niet zien zitten (al betwijfel ik of die veel massa zal krijgen) en er zijn er meer. Als een closed source-leverancier er een zooitje van maakt (wat zeker voorkomt) dan kan dat niet op deze manier opgelost worden.
De oorsprong van dat idee dat code uitgebreid bekeken wordt lijkt de kreet "Given enough eyeballs, all bugs are shallow" te zijn. Die is afkomstig uit "The Cathedral and the Bazaar" van Eric Raymond. Dat schreef hij echter alleen maar als een minder formele variant op: "Given a large enough beta-tester and co-developer base, almost every problem will be characterized quickly and the fix obvious to someone." En dat was weer zijn weergave van hoe Linus Torvalds destijds over het organiseren van de ontwikkeling van Linux leek te denken. Hij wist veel ontwikkelaars en testers te mobiliseren en het voordeel daarvan is dat degene die goed snapt hoe een probleem opgelost kan worden helemaal niet degene hoeft te zijn die het probleem ontdekt heeft. Het helpt daarom om veel betrokkenen te hebben. Die kreet ging dus helemaal niet over de beschikbaarheid van broncode voor iedereen (al hebben veel mensen het wel zo geïnterpreteerd), hij ging erover dat veel actieve betrokkenen de kwaliteit helpen verhogen.
Dit is het hoofdstukje uit "The Cathedral and the Bazaar" waar het in staat:
http://www.catb.org/~esr/writings/cathedral-bazaar/cathedral-bazaar/ar01s04.html