Naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad afgelopen april geldt voortaan in strafrechtelijke onderzoeken dat de politie de toestemming van de officier van justitie nodig heeft om in beslag genomen smartphones te onderzoeken. Dat laat demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie weten op Kamervragen van D66.
In april oordeelde de Hoge Raad dat de politie een smartphone mag doorzoeken als dit niet verder gaat dan een beperkte inbreuk op de privacy, maar als alle gegevens op een smartphone worden uitgelezen, waardoor volledig inzicht wordt verkregen in contacten, oproepgeschiedenis, berichten en foto’s mag de politie dat niet zo maar doen. D66-Kamerleden Verhoeven en Groothuizen wilden van Blok weten wat de uitspraak betekent voor strafrechtelijk onderzoek naar in beslag genomen smartphones.
"Naar aanleiding van het arrest van de Hoge Raad geldt in strafrechtelijke onderzoeken vanaf 4 april 2017 als hoofdregel dat, indien sprake is van zelfstandig beslag door de opsporingsambtenaar, er voor het doen van onderzoek aan een inbeslaggenomen smartphone of andere elektronische gegevensdrager of geautomatiseerd werk, de toestemming van de officier van justitie voor dat onderzoek vereist is", aldus de minister.
Blok stelt dat alleen als er een niet meer dan beperkte inbreuk wordt gemaakt de opsporingsambtenaar na een zelfstandige inbeslagname het onderzoek zonder toestemming van de officier van justitie mag uitvoeren. Verder laat de minister weten dat alleen in zeer uitzonderlijke gevallen, waarbij er sprake is van een zelfstandige inbeslagname, er sprake zal zijn van betrokkenheid van de rechter-commissaris. Het gaat dan om gevallen waarin op voorhand is te voorzien dat de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer zeer ingrijpend zal zijn (pdf).
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.