Verschillende Britse ziekenhuizen verenigd in de Royal Free London NHS Foundation Trust hebben de Britse databeschermingswetgeving overtreden door patiëntgegevens met Google te delen. De ziekenhuizen deelden de gegevens van zo'n 1,6 miljoen patiënten als onderdeel van een proef om een waarschuwings-, diagnose- en detectiesysteem voor acute nierschade te testen.
De gegevens werden met Google DeepMind gedeeld, dat zichzelf als de leider in onderzoek naar kunstmatige intelligentie omschrijft. De Britse databeschermingautoriteit ICO ontdekte verschillende tekortkomingen in de verwerking van de gegevens. Zo werden patiënten niet voldoende geïnformeerd dat hun gegevens als onderdeel van de test zouden worden gebruikt. "Er is geen twijfel dat het creatief gebruik van gegevens grote gevolgen voor patiëntenzorg en klinische verbeteringen kan hebben, maar de aantasting van fundamentele privacyrechten hoeft niet de prijs van innovatie te zijn", aldus Elizabeth Denham, hoofd van de ICO.
De ziekenhuizen zijn gevraagd om voor de proef met Google DeepMind en toekomstige proeven een duidelijke juridische basis op te stellen die aan de databeschermingswetgeving voldoet. Daarnaast moet er een privacy impact assessment worden uitgevoerd, waaronder specifieke stappen om voor transparantie te zorgen. Als laatste moet er een audit van de proef plaatsvinden en moeten de uitkomsten worden gedeeld met de ICO.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.