De datalekken bij de Belastingdienst waar staatssecretaris Wiebes van Financiën de Tweede Kamer afgelopen vrijdag over informeerde zijn niet via klokkenluiders aan het licht gekomen. Dat laat Wiebes op aanvullende vragen over het onderzoek naar het gegevensgebruik bij de afdeling Data & Analytics (D&A) weten.
Bij de Belastingdienst hebben zich tien gevallen voorgedaan waarbij persoonsgegevens op een ongeoorloofde manier de fiscus hebben verlaten, schreef de staatssecretaris in zijn brief aan de Tweede Kamer. De vaste commissie voor Financiën vroeg Wiebes aanvullend of mensen anoniem, of met klokkenluidersbescherming, melding konden doen. Wiebes antwoordt dat alle gevonden datalekken voortkomen uit het onderzoek dat werd ingesteld naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Zembla in februari van dit jaar.
"Deze zijn niet aan het licht gekomen als gevolg van meldingen. Medewerkers die kennis hebben van gevallen waarin er gegevens van belastingplichtigen, belastingschuldigen of toeslaggerechtigden buiten de Belastingdienst zijn gebracht, kunnen dat melden via de gebruikelijke meldpunten en procedures voor integriteit, datalekken en vertrouwenspersonen", aldus de staatssecretaris.
Hij herhaalt verder dat de voorlopige resultaten laten zien dat voor wat betreft de monitoring bij de afdeling D&A onvoldoende invulling is gegeven aan de richtlijn informatiebeveiliging. "Dit bleek een papieren werkelijkheid", merkt Wiebes op. De staatssecretaris hoopt voor het einde van het zomerreces de onderzoeksrapporten naar de datalekken naar de Tweede Kamer te sturen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.