De Europese privacytoezichthouders, verenigd in de Artikel 29-werkgroep, hebben zich uitgesproken over de privacyrechten van werknemers, nu werkgevers steeds eenvoudiger hun personeel systematisch kunnen volgen. Volgens de toezichthouders kunnen werkgevers zich zelden of nooit beroepen op de toestemming van werknemers voor de verwerking van persoonsgegevens.
Werknemers bevinden zich namelijk in een afhankelijkheidspositie en kunnen daarom doorgaans geen vrije toestemming geven. Deze regel geldt ook voor stagiaires of tijdelijk ingehuurde mensen. "Want de privacyrechten van werknemers zijn niet beperkt tot mensen met een vast contract", aldus de privacywaakhonden. Werkgevers mogen monitoringtechnologieën alleen inzetten als dit noodzakelijk is, het doel niet op een andere manier kan worden bereikt die minder inbreuk op de privacy maakt en de bewerking proportioneel is.
Daarnaast moeten werkgevers hun werknemers goed informeren over dat zij bij gebruik van sommige technologieën worden gevolgd. Ze moeten ook aangeven waarom dit gebeurt en op welke manier de risico's voor werknemers zijn beperkt. De privacytoezichthouders hebben een opinie genaamd 'Dataprocessing at work' (pdf) gepubliceerd die nieuwe technologieën beschrijft die steeds vaker op de werkvloer worden toegepast. De opinie moet zorgen voor meer balans tussen de legitieme belangen van werkgevers enerzijds, en de bescherming van de privacy van werknemers anderzijds.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.