Student Björn Ruytenberg van de Radboud Universiteit heeft opnieuw een beveiligingslek in Adobe Flash Player ontdekt waardoor aanvallers Windows-wachtwoorden van gebruikers hadden kunnen stelen. Het bezoeken van een kwaadaardige of gehackte website was hierbij voldoende geweest.
Eerder dit jaar ontdekte de student ook al een soortgelijke kwetsbaarheid, die al 10 jaar in Flash Player aanwezig bleek te zijn. Adobe kwam toen met een beveiligingsupdate en besloot bepaalde onderdelen van Flash Player uit te schakelen om de aanvalsvector te voorkomen. Het bleek namelijk mogelijk om via een kwaadaardige Flash-applicatie de gebruiker verbinding met een SMB-server op internet te laten maken, waarbij zijn Windows-wachtwoord werd doorgestuurd.
De maatregelen die Adobe destijds doorvoerde zijn echter te omzeilen, zo ontdekte Ruytenberg, waardoor het nog steeds mogelijk is om computers met een SMB-server verbinding te laten maken en zo het wachtwoord van de gebruiker te achterhalen. De aanval werkte alleen tegen Firefox en Internet Explorer, alsmede Microsoft Office 2010, 2013 en 2016. Gebruikers van Google Chrome en Edge waren niet kwetsbaar.
De student meldde de kwetsbaarheid op 11 februari van dit jaar bij het Zero Day Initiative van Trend Micro, dat onderzoekers betaalt voor het rapporteren van kwetsbaarheden. Trend Micro bevestigde de kwetsbaarheid eind april en waarschuwde vervolgens Adobe. Adobe kwam deze week in de vorm van Flash Player 26.0.0.151 met een update. Gebruikers krijgen dan ook het advies om deze update zo snel als mogelijk te installeren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.