De Australische overheid werkt aan een project om de term cyberaanval en andere 'cyberwoorden' beter te definiëren, omdat dit de discussie over het onderwerp ten goede zal komen. Dat zegt Alastair MacGibbon, speciaal adviseur van de Australische premier op het gebied van cybersecurity, tegen ZDNet.
Ambtenaren hebben een conceptdocument genaamd Words Matter: Australia's Cyber Security Lexicon opgesteld waarin de noodzaak van duidelijk taalgebruik op het gebied van cybersecurity wordt besproken. Vorige week vond er binnen de Australische overheid een rondetafelgesprek over het document plaats. Eén van de termen waar het met name om gaat is de term cyberaanval. Voor de overheid betekent dit iets anders dan voor het publiek, aldus MacGibbon.
Vaak wordt het gebruikt om een generieke kwaadaardige activiteit te omschrijven waarbij er geprobeerd is schade aan computersystemen of netwerken aan te richten, aldus het document. Onder het woord cyberaanval vallen echter allerlei mogelijke activiteiten, waardoor de term aan de ene kant waarde heeft verloren. Aan de andere kant zorgen associaties met het woord 'aanval' weer voor een verhoogd gevoel van dreiging.In plaats van een verklaring waarin wordt gesteld dat 'de cyberaanval zeer schadelijk was', kan er beter worden gezegd dat 'de diefstal van gevoelige informatie een zeer schadelijke daad van cyberspionage was', aldus het document. Ook de term cyberoorlog wordt volgens het document vaak gebruikt om cyberactiviteit tussen staten te dramatiseren, wat vaak spionage blijkt te zijn, en niet overeenkomt met de conventionele definitie van oorlogsvoering. Later dit jaar moet de uiteindelijke versie van het document verschijnen en wil de overheid dit binnen uitingen gaan gebruiken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.