De aanpak van cybercrime wordt binnen de politie steeds meer gemeengoed, zo laat de politie zelf weten. De meest complexe zaken die veel specialistische kennis vereisen komen terecht bij het Team High Tech Crime. In aanvulling daarop zijn in Amsterdam, Noord-Holland en Midden-Nederland al sinds 2015 cybercrimeteams actief.
Dit jaar kwamen er teams in Rotterdam, Oost-Brabant, Noord-Nederland en Zeeland-West-Brabant bij en op 1 september volgt de Eenheid Limburg. De eenheden Oost-Nederland en Den Haag hanteren een andere vorm, maar wel met dezelfde focus. Volgens Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime binnen de politie, pakken de cybercrimeteams niet alleen cybercrimezaken aan, maar delen hun kennis ook met alle andere politiecollega's. "Zo verspreidt de kennis van cybercrime zich als een olievlek binnen de organisatie en kunnen we slachtoffers beter helpen en de samenleving weerbaarder maken tegen deze nieuwe vormen van criminaliteit", aldus Van der Plas.
Volgens de programmadirecteur is de politie ervan doordrongen dat cybercrime steeds vaker opduikt. "De wereld is veranderd, dus ook de criminaliteit verandert. Je ziet de traditionele criminaliteit steeds meer digitaliseren", zo liet hij gisterenavond tijdens een uitzending van Jinek weten. Volgens Van der Plas heeft de politie een goede gereedschapskist nodig om cybercrime te bestrijden, zoals de Wet Computercriminaliteit III. "Het gaat erom dat wij kunnen binnendringen in geautomatiseerde systemen." Van der Plas stelde dat dit keihard nodig is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.