Mozilla is van plan om geanonimiseerde data van Firefox-gebruikers te verzamelen zodat productteams beter kunnen zien hoe de browser precies wordt gebruikt. Volgens Georg Fritzsche van Mozilla vragen de Firefox-productteams geregeld om gevoelige data te verzamelen, zoals welke topsites gebruikers bezoeken en hoe features op bepaalde websites presteren. Mozilla wil met deze data naar eigen zeggen de ervaring voor gebruikers verbeteren.
Op dit moment kan Mozilla deze gegevens alleen verzamelen als gebruikers hier toestemming voor geven. De browserontwikkelaar heeft echter geen manier om zonder uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker "objectieve data" te verzamelen. Een mogelijke oplossing volgens Fritzsche is het gebruik van differentiële privacy, waardoor gevoelige gegevens kunnen worden verzameld zonder dat die naar individuele gebruikers zijn te herleiden. De meestgebruikte en bekende implementatie van differentiële privacy is RAPPOR, een opensourceproject van Google (pdf).
Mozilla heeft het gebruik van RAPPOR voor het verzamelen van gegevens onderzocht en zegt dat de initiële resultaten veelbelovend zijn. De browserontwikkelaar is nu van plan om een opt-out-onderzoek te houden om de eigen implementatie van RAPPOR te valideren. Bij dit onderzoek, dat in september moet plaatsvinden, zal van een selecte groep Firefox-gebruikers informatie over de startpagina worden verzameld. Fritzsche stelt dat Mozilla dit soort data niet eerder als opt-out verzamelde en het een hele nieuwe aanpak voor de browserontwikkelaar is. Mozilla is dan ook benieuwd naar feedback.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.