De Belgische politie heeft een tekort aan mensen en middelen om cybercrime te bestrijden, zo blijkt uit een 136 pagina's tellend rapport van de Raad van de Europese Unie (pdf). In het rapport wordt gekeken naar de implementatie en werking van Europees beleid op het gebied van het voorkomen en bestrijden van cybercrime in België. Volgens het rapport heeft de Belgische overheid te weinig geld voor de bestrijding van cybercrime gereserveerd en is er een tekort aan middelen, training en personeel.
Ook is er een gebrek aan de integratie van statistieken over cybercrime en het verzamelen van data. Daarnaast worden er geen verbanden tussen de verzamelde data gelegd. De opstellers van het rapport zien ook problemen in de samenwerking tussen federale en lokale politieafdelingen. Zo houden allerlei eenheden zich bezig met forensisch onderzoek van digitaal bewijs, zonder een overkoepelende strategische visie, en zijn er geen technische en procedurele standaarden voor gezamenlijke interventies.
De opstellers van het rapport doen de Belgische overheid dan ook verschillende aanbevelingen. Zo moeten de systemen voor het verzamelen van statistieken worden verenigd en moeten alle partijen met dezelfde classificaties werken. Tevens moet er meer geld beschikbaar worden gemaakt en moeten anti-cybercrime-organen duidelijkere verantwoordelijkheden toebedeeld krijgen. Verder wordt er gepleit voor meer cybercrimetraining van rechters en moet de oprichting van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) worden afgerond.
In 2015 werd er een soortgelijk rapport voor Nederland opgesteld (pdf). Daarin werd de Nederlandse aanpak van cybercrime geprezen. Wel werden er ook verbeteringen aangedragen, bijvoorbeeld op het gebied van het verzamelen van cijfers en statistieken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.