Door Anoniem: Door Anoniem: Als de organisatie geluk heeft lopen er genoeg capabele mensen rond om de belangrijke keuzes goed te maken, en frummelen de 'doen alsof' mensen erom heen (denk commentaar op logo gebruik in een document review) en worden ze inhoudelijk stilzwijgend genegeerd - en worden stilzwijgend ge-dubbelchecked bij iemand die 't wel snapt als ze iets inhoudelijks willen doen.
Ik heb zo'n "doen alsof"-mens meegemaakt die me enorm heeft geholpen in een situatie waarin een manager ontspoorde en anderen voor zijn karretje probeerde te spannen om de schuld van zijn eigen falen op anderen af te schuiven. Hij vroeg mij een ander erin te luizen nadat hij, zo hoorde ik later, eerst mij de schuld had proberen te geven. Deze "doen alsof"-mens heeft me door een situatie waar ik me toen echt geen raad mee wist (ik was nog jong, onervaren en ik ben een autist) heengeloodst en mede dankzij zijn inspanning heeft het ontslag van die manager niet lang op zich laten wachten en verbeterde de werksituatie van mij en een aantal anderen aanzienlijk.
Hm - ik vraag me af of ik 'doen alsof' duidelijk genoeg omschreven heb.
Ik doel beslist niet op iedereen die geen technisch specialist is . Ik bedoel puur mensen die _pretenderen_ ergens kennis van te hebben (letterlijk 'doen alsof' ) zonder er ook werkelijk verstand van te hebben .
Maar met die pretentie wel willen meetellen bij keuzes over dergelijke onderwerpen , en meedelen in het aanzien (such as it is ..) van experts.
Ik interpreteer het als een vorm van leugenachtigdheid of enorme arrogantie, en dat zijn karaktertrekken die me tegenstaan.
(als je op youtube zoekt naar 'stolen valor' vind je een hoop filmpjes van mensen die nep-veteranen [uniform, massa medailles, roepend dat ze in Seal Team Six zaten] confronteren - ik kan me de ergernis van echte veteranen over dat soort poseurs heel goed voorstellen . Een meer rechtstreeks voorbeeld zijn mensen die hard liegen op hun CV - nooit gevolgde opleidingen,functies en certificaties claimen )
(Andersom erger ik me inderdaad ook wel eens aan IT beroepsgenoten - nooit een gemiddelde consument geweest of zelfs maar gezien, elke vergadering ontdoken en de meest absurde ideëen over wat een consument zou willen of zou kopen en hoe 'management' werkt. Dan denk ik ook [en zeg ik bij gelegenheid ] gast, het is je vak niet en je weet er duidelijk helemaal niets van af - waarom zou je mening waarde hebben ? )
Ik vraag me wat dat betreft af of jouw 'doen alsof' voorbeeld iemand uit deze categorie was, of gewoon iemand die alleen maar niet diep in de techniek zit - maar dat ook niet pretenteerde .
Met de negatieve karaktertrekken die ik de poseur toeschrijf verwacht ik niet meteen dat zo iemand wel sociaal genoeg is om een junior aan de hand te nemen en uit een lastige sociale positie te helpen.
Daarbij denk ik dat de poseurs feitelijk onzekere mensen [moeten] zijn - waarom zou je anders iets willen faken - en dan verwacht je nog minder dat zo iemand enigszins z'n nek uitsteekt voor een ander.
Ik heb totaal geen moeite met projectmanagers, of management in het algemeen die geen technisch experts zijn - dat is hun werk niet - het deel dat hun werk _wel_ is moet ook gedaan worden . Ze hebben een doel (of een probleem), een tijdspad en een budget, en gewoonlijk heb ik een behoorlijk idee wat en hoe daarin technisch iets gedaan kan worden.
Kan samen prima werken, en die mensen noem ik beslist geen 'doen alsof' mensen. Ik _weet_ dat het binnenhalen van budget, het verdedigen van een benodigd tijdpad en het overleggen met een hele serie afdelingen ook moet gebeuren, ook z'n lastige kanten heeft en ik ben blij dat iemand anders _dat_ doet .
[knip buitenbeentjes die gewaardeerd werden]
De waarde van mensen is niet zo makkelijk te vangen in "capabel" of "doen alsof", noch in alle metrieken die vanuit allerlei perspectieven op mensen worden losgelaten. De beste maatstaf die ik ken is het oordeel van mensen die met ze samenwerken. Zijn die blij dat iemand deel uitmaakt van de organisatie, ondanks iemands zwakke of ergerlijke kanten? Vinden die dat iemand vooral een blok aan hun been is of wat toevoegt? Als iemand wat toevoegt in de ogen van collega's voegt hij of zij vermoedelijk ook werkelijk iets toe aan de organisatie.
Over het algemeen komt het daar op neer ja.
Het type 'doen alsof' dat ik in gedachten had (zie ook boven) zal m.i. niet snel gewaardeerd worden omdat zo iemand voortdurend een extra last is voor collega's - voorkomen/controleren dat z'n op lucht gebaseerde meningen leiden tot gevolgen waar de rest van de mensen last van heeft .
Een zwakke broeder die verder een geschikte collega is en z'n beperkingen kent kan prima gewaardeerd worden.
Iemand die z'n beperkingen niet kent en daardoor problemen binnenhaalt of veroorzaakt waar de overige collega's dan last van hebben zal dat niet worden.