De FBI heeft afgelopen donderdag een 24-jarige man gearresteerd wegens cyberstalking. De man kon mede dankzij informatie die op zijn werkcomputer werd aangetroffen en logbestanden van vpn-provider PureVPN, Google en hondenuitlaatdienst Rover worden aangehouden, zo blijkt uit de verklaring van het Amerikaanse ministerie van Justitie (pdf).
De man zou een van zijn huisgenoten gedurende langere tijd hebben gestalkt, alsmede vrienden en familieleden van haar. Zo werden persoonlijke dreigementen verstuurd en gedreigd met bomaanslagen en schietpartijen. Daarbij zou hij ook verschillende accounts van haar hebben gehackt. Volgens de verklaring van het ministerie was de laptop van het slachtoffer niet met een wachtwoord beveiligd en bevatte het een persoonlijk dagboek en een document met de wachtwoorden van al haar online accounts. Informatie die later op een zogeheten doxing-website werd gepubliceerd.
Ook ontving het slachtoffer allerlei dreigementen via sms en e-mail. De dader maakte hierbij gebruik van het Tor-netwerk en vpn-diensten om zijn ip-adres te verbergen. De FBI had de 24-jarige man al in het vizier en benaderde eind augustus zijn voormalige werkgever. De man werkte bij een softwarebedrijf, maar werd eind juli van dit jaar ontslagen. Op de dag van zijn ontslag had de man nog gevraagd om toegang tot zijn werkcomputer te krijgen, omdat hij verschillende persoonlijke accounts wilde uitloggen. Zijn werkgever weigerde dit.
Op de werkcomputer werd vervolgens Windows opnieuw geïnstalleerd. Het bedrijf besloot de voormalige werkcomputer van de man vrijwillig aan de FBI af te staan. Ondanks de nieuwe Windows-installatie werd er toch nog informatie gevonden waaruit blijkt dat de man verschillende diensten gebruikte die ook bij de stalkingcampagen waren gebruikt. Ook bleek hij Spotify-profielgegevens van familieleden van het slachtoffer via zijn werkcomputer te hebben benaderd.
De verklaring stelt verder dat Google en vpn-provider PureVPN gegevens verstrekten waaruit blijkt dat de man achter de stalkingcampagne zit, zoals e-mails en loggegevens. Ook wordt er gewezen naar zijn Twitter-account, waar hij laat weten dat vpn-providers data opslaan en er daarom van zowel een vpn als een anonimiseringsdienst gebruik moet worden gemaakt. Logbestanden van PureVPN laten zien dat het Gmail-account van de man alsmede een ander Gmail-account dat hij zou hebben gebruikt, via hetzelfde adres van vpn-aanbieder Wan Security waren benaderd. Volgens het ministerie volgde de man zijn eigen advies op Twitter door twee vpn-diensten tegelijkertijd te gebruiken.
PureVPN kon verder bepalen dat hun dienst door dezelfde klant vanaf twee ip-adressen was gebruikt. Namelijk het ip-adres waar de man werkzaam was en het ip-adres van het huis waar hij destijds woonde. Gegevens van de hondenuitlaatdienst laten verder zien dat de man daar een account had geregistreerd en de naam van zijn account later in dat van de beste vriend van het primaire slachtoffer veranderde. "Wie denkt het internet te kunnen gebruiken om mensen te terroriseren en zich achter de anonimiteit van het net te kunnen verbergen en opsporingsdiensten te slim af te zijn moet nog eens goed nadenken", aldus plaatsvervangend procureur-generaal Kenneth Blanco. De man is deze week voor de rechter geleid. Op cyberstalking staat in de Verenigde Staten een maximale gevangenisstraf van 5 jaar.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.