De politie krijgt naar eigen zeggen steeds vaker camerabeelden van particulieren en bedrijven waarop mogelijke misdrijven zijn te zien, maar de kwaliteit hiervan laat te wensen over. De beelden zijn vaak te vaag om verdachten en situaties goed genoeg in beeld te krijgen.
Aanleiding voor de politie om verschillende adviezen online te zetten waarmee de kwaliteit van de camerabeelden kan worden verbeterd. Volgens de politie zijn camerabeelden steeds belangrijker om verdachten van misdrijven op te sporen. Vorig jaar werd dan ook het systeem "Camera in beeld" gelanceerd. Particulieren en bedrijven kunnen hierbij hun bewakingscamera aanmelden. Inmiddels zijn er 160.000 camera's al aangemeld.
De politie kan vervolgens op een kaart zien waar de camera's zich bevinden en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd kan de politie in het systeem kijken waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is. Vervolgens kan er contact met de eigenaar van die camera's worden opgenomen. "De beelden die de politie van winkeliers en bewoners krijgt, zijn echter vaak helaas van onvoldoende kwaliteit om verdachten en situaties voldoende (herkenbaar) in beeld te brengen", zo laat de politie weten.
Daarom zijn nu door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid in samenwerking met de politie-eenheid Noord-Holland richtlijnen opgesteld voor private camerabewaking. Door negen geadviseerde stappen te volgen bij aanschaf, installatie en controle van een camerabewakingssysteem wordt er gezorgd dat de beelden geschikt voor opsporing zijn, aldus de politie. Het gaat dan om het gericht afstemmen van camera's op kwetsbare plekken waarbij herkenning mogelijk is, werken met camerasystemen die voldoen aan de normen, de juiste tijdstippen registreren en beschikken over voldoende opslagcapaciteit.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.