De Belgische politie wil ritgegevens van automobilisten een jaar lang in een database opslaan, wat volgens de Belgische Privacycommissie een vorm van massasurveillance is. Als het aan de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon ligt worden de databases met de gegevens van 500 camera's langs Vlaamse gewest- en snelwegen en de slimme camera's van de lokale politiezones met elkaar verbonden.
Zodoende kan de politie inzicht krijgen in de verplaatsingen van burgers. "Door dergelijke gegevens massaal gedurende een jaar bij te houden in technische databanken, zowel lokaal als federaal, en door die databanken dan ook nog eens aan elkaar en aan andere databanken te koppelen, kunnen de facto bepaalde bewegingspatronen van personen worden achterhaald”, laat Caroline De Geest, juriste bij de Privacycommissie, tegenover De Standaard weten.
De Geest vindt dat dit een vorm van massasurveillance is. "De data over verplaatsingen kunnen niet alleen in verband worden gebracht met informatie uit andere politiedatabanken, maar er kunnen ook bigdata- technieken op worden toegepast om patronen te herkennen." De Privacycommissie stelt dat het wetsvoorstel van Jambon volgens de Europese rechtspraak een schending van de privacy is. Het Europees Hof van Justitie oordeelde vorig jaar dat een algemene bewaarplicht van communicatiegegevens de privacy schendt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat het nog moet kijken wat het met de bezwaren kan doen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.