Een project van de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie, de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de TU Delft dat cybercrime bij Nederlandse hostingproviders onderzocht is afgerond. Het project Nederland Schoon werd in 2014 gelanceerd en was gericht op abuse bij hostingproviders.
Het gaat dan om providers van wie de netwerken bijvoorbeeld worden gebruikt om spam te versturen of die malware- en phishingsites hosten. Zo ging de politie als onderdeel van het project in gesprek met hostingproviders van wie de infrastructuur verhoudingsgewijs vaker door cybercriminelen werd gebruikt dan andere providers. Ook werd er een 'vervuilingskaart' van Nederlandse hostingproviders opgesteld die naar verhouding het meeste misbruik kennen. Daarnaast zijn er met het project kenmerken ontdekt waar een 'goede' klant zich onderscheid van een 'slechte' klant en is de branche geholpen met het invullen van hun eigen verantwoordelijkheid bij het tegengaan van abuse, aldus de ACM.
Vorig jaar besloot het Openbaar Ministerie om het project niet meer te leiden, omdat zij naar eigen zeggen weinig handelingsperspectief heeft voor vervolgactie. "Er is onvoldoende grond om opzet te bewijzen en de hosters aan te pakken met behulp van het eigen instrumentarium van het OM." Nu meldt de ACM dat het project is afgerond. De hostingbranche heeft het project opgepakt onder de naam Abusebestrijding 2.0. Net als bij Nederland Schoon staat ook nu het bestrijden van abuse en cybercrime bij providers centraal. Hiervoor is er onder andere een Code of Conduct opgesteld en krijgen slechte hosters mogelijkheden om zich te verbeteren met kant en klare hulp en geselecteerde best practices.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.