Gisteren presenteerde de Europese Commissie nieuwe anti-terreurmaatregelen en één van de onderwerpen die aan bod kwam is encryptie. De Commissie wil opsporingsdiensten die bij strafrechtelijke onderzoeken encryptie tegenkomen op verschillende manieren ondersteunen.
Volgens de Europese Commissie vormt het gebruik van encryptie door criminelen in de context van strafrechtelijke onderzoeken een steeds grotere uitdaging voor opsporingsdiensten. "De uitdagingen zijn niet alleen te wijten aan pogingen door criminele gebruikers die hun elektronische communicatie en privé opgeslagen data verhullen, maar ook door de standaardinstelling van veel communicatiediensten om encryptie toe te passen", aldus de Europese Commissie. Die stelt verder dat het gebruik van encryptie door criminelen de komende jaren zal toenemen en daardoor ook de impact op strafrechtelijke onderzoeken.
Om lidstaten op het gebied van encryptie bij te staan heeft de Europese Commissie verschillende voorstellen gedaan. Zo wil het het 'decryptievermogen' van Europol uitbreiden, moeten er kenniscentra over encryptie komen en moet er een 'toolbox' voor juridische en technische instrumenten worden gecreëerd. Wat er precies met 'decryptievermogen' wordt bedoeld laat de Commissie niet weten. Vorig jaar maakten EU-lidstaten nog bekend dat bij onderzoek naar versleuteld bewijsmateriaal er vaak onvoldoende technische capaciteit is wat betreft technische oplossingen en materiaal om data te ontsleutelen.
Europol kondigde vorig jaar zelf nog aan dat het vanwege de "uitdagingen" van versleuteld materiaal bij politie-onderzoeken begonnen is met het onderzoeken van nieuwe forensische technieken. In dat kader organiseerde de opsporingsdienst een workshop over encryptie. Zo werden best practices en technieken van succesvolle onderzoeken gedeeld. Het gaat dan met name om het gebruik van geavanceerde wiskundige modellen ondersteund door machine leren om zo meer succes te hebben bij het ontsleutelen van versleuteld materiaal.
De Commissie pleit tevens voor het trainen van opsporingsdiensten en het oprichten van een observatorium dat juridische en technische ontwikkelingen bijhoudt. Verder wil de Commissie een "gestructureerde dialoog" met techbedrijven en burgerorganisaties. De Commissie laat daarnaast weten dat het volgend jaar voorstellen voor een juridisch raamwerk zal doen dat moet helpen bij het verkrijgen van toegang tot elektronisch bewijsmateriaal. Vorige maand liet Europol nog weten dat encryptie een groeiend probleem is bij de aanpak van criminaliteit. De opsporingsdienst riep toen op om bestaande juridische raamwerken verder te harmoniseren en stroomlijnen om met digitaal bewijs om te gaan dat zich in meerdere landen bevindt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.