Gisteren vond in de rechtbank Rotterdam een themazitting plaats waar verschillende verdachten voorkwamen die wapens via het darkweb hadden besteld. De wapens werden niet door een wapenhandelaar aangeboden, maar door de politie die de verdachten zo kon aanhouden.
Het ging om mannen van 28, 42 en 60 jaar afkomstig uit Arnhem, Berg en Dal en Hilversum. Het Openbaar Ministerie eiste gevangenisstraffen tot 12 maanden, minus voorarrest, en werkstraffen. "De kopers waanden zich anoniem, maar het gebruik van het darkweb is geen garantie om anoniem te blijven", aldus het OM. Het Openbaar Ministerie stelt dat de politie diverse interventies pleegt om de anonimiteit van kopers en verkopers op het darkweb te ondermijnen. Zo hadden de verdachten die tijdens de themazitting voorkwamen niet in de gaten dat de verkopende partij politiemensen waren in plaats van wapenhandelaren.
De strafrechtelijke onderzoeken begonnen steeds op basis van informatie over één of meer verdachten die op het darkweb naar vuurwapens zochten. Vervolgens werd door een politiemedewerker contact onderhouden met de verdachten. Tijdens dit contact bestelden de verdachten een wapen al dan niet met munitie en werd er een ontmoeting gepland voor de overdracht. Na deze ontmoetingen, die vaak plaatsvonden in hotels en horecagelegenheden, werden de verdachten buiten door de politie gearresteerd.
Zo bestelde de 60-jarige Hilversummer via het darkweb een vuurwapen met munitie. In het contact hierover tussen de man en een politiemedewerker werd een prijs en een ontmoeting afgesproken. De overdracht zou bij een hotel in Vianen plaatsvinden. Daar aangekomen werd de zestiger aangehouden. De Hilversummer, die in het dagelijks leven met een partner een makelaarskantoor leidt, stelde dat hij te ver was doorgeschoten uit nieuwsgierigheid naar wapenhandel op het darkweb, geïnspireerd door een boek van Saskia Noort. De rechtbank doet op 16 november uitspraak.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.