Phishing is nog altijd de voornaamste oorzaak dat Google-accounts worden gekaapt, zo zegt Google aan de hand van onderzoek dat het samen met de universiteit van Californië, Berkeley uitvoerde. Van maart 2016 tot en met maart 2017 werden verschillende marktplaatsen van cybercriminelen geanalyseerd om te kijken hoe aanvallers wachtwoorden andere gevoelige gegevens stelen.
Op deze manier kon Google 788.000 inloggegevens identificeren die via keyloggers waren buitgemaakt, 12 miljoen inloggegevens die via phishing waren gestolen en 3,3 miljard inloggegevens die door datalekken bij derde partijen op straat waren komen te liggen. In het geval van de datalekken bleek 12 procent van de records een Gmail-adres als gebruikersnaam en wachtwoord te bevatten. Zeven procent van deze wachtwoorden werd door de gebruikers ook voor hun Gmail-adres gebruikt en was nog steeds geldig.
Als het gaat om phishing en keyloggers ligt het succespercentage voor een geldig wachtwoord tussen de 12 en 25 procent. Google stelt dat alleen een wachtwoord zelden genoeg is om toegang tot een Google-account te krijgen. Aanvallers proberen daarom steeds meer gegevens te verzamelen waarmee Google de identiteit van een accounthouder kan verifiëren. Zo verzamelde 82 procent van de phishingtools en 74 procent van de keyloggers het ip-adres en locatie van van de gebruiker, terwijl 18 procent van de tools telefoonnummers en informatie over het apparaat verzamelt.
Aan de hand van het relatieve risico voor gebruikers stelt Google dat phishing de grootste dreiging vormt, gevolgd door keyloggers en datalekken bij derde partijen. De informatie die de onderzoekers ontdekten zijn door de internetgigant gebruikt om 67 miljoen Google-accounts te beschermen voordat aanvallers daar misbruik van konden maken. Afsluitend geeft Google het advies aan gebruikers om hun account met aanvullende maatregelen te beschermen, zoals het inschakelen van tweefactorauthenticatie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.