Ten opzichte van begin dit jaar maken meer Nederlanders zich zorgen over cyberdreigingen, zo stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aan de hand van de Risico- en Crisisbarometer (RCB). Voor het opstellen van de RCB werden 800 Nederlanders van 15 jaar en ouder via internet ondervraagd door onderzoeksbureau Motivaction (pdf).
In het voorjaar werd een soortgelijke meting uitgevoerd. Toen stelde 22 procent van de ondervraagden zich zorgen over cyberdreigingen te maken. Dat is nu naar 28 procent gestegen. De kans dat cyberdreigingen in Nederland plaatsvinden is volgens 64 procent van de deelnemers waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk. Hiermee is dit de dreiging die men het meest waarschijnlijk acht. De impact van cyberdreigingen wordt echter lager ingeschat. 28 procent denkt dat die zeer ernstig of catastrofaal kunnen zijn.
Om zich tegen cyberdreigingen te beschermen noemt 27 procent het gebruik van een virusscanner, firewall of andere beveiligingssoftware. Verder geeft 10 procent aan voorzichtig te zijn op internet. Wel zegt 29 procent dat ze graag meer zouden willen weten hoe ze in het geval van een cyberdreiging moeten handelen. Als er wordt gekeken naar het opleidingsniveau van de deelnemers blijkt dat hoogopgeleiden zich vaker zorgen maken over cyberdreigingen en over de uitval van vitale processen. Laagopgeleiden maken zich vaker zorgen over spanningen tussen bevolkingsgroepen en extreem weer.
De deelnemers werd ook gevraagd wat ze vinden van maatregelen die volgens de overheid nodig zijn tegen terrorisme en gevolgen voor de privacy van burgers hebben of voor ongemak kunnen zorgen. Dan blijkt dat een meerderheid van de deelnemers hier veel, tot heel veel begrip voor heeft. Zo heeft 87 procent van de geïnterviewden veel tot heel veel begrip voor de inzet van cameratoezicht. Extra controles bij evenementen kan op steun van 91 procent van de deelnemers rekenen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.