Het wetsvoorstel Computercriminaliteit III geeft de politie niet de bevoegdheid om het computersysteem van auto's binnen te dringen om die zo op afstand te kunnen stoppen. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op Kamervragen van D66-Kamerlid Verhoeven laten weten.
Aanleiding voor de Kamervragen was een opmerking van het hoofd van de Dienst Infrastructuur Gert Wibbelink in de Telegraaf. "We gaan steeds meer de digitale kant op. Straks kunnen we op afstand inbreken in de software van een rijdende wagen en de motor uitzetten", aldus Wibbelink. Tijdens de behandeling van de wet Computercriminaliteit III stelde de toenmalige staatssecretaris Dijkhoff nog dat de bevoegdheid om in een geautomatiseerd werk onderzoek te doen er alleen is voor bepaalde onderzoekshandelingen, zoals het overnemen van gegevens. "In de wet staat niet dat je een auto mag stoppen. Daar mag de bevoegdheid niet voor worden gebruikt”, aldus Dijkhoff (pdf).
Verhoeven vroeg de minister dan ook om opheldering. "Zoals de toenmalige Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie tijdens de behandeling in de Tweede Kamer heeft gemeld is het stoppen van een auto niet als onderzoekshandeling opgenomen. Volgens het wetsvoorstel is het dus niet toegestaan binnen te dringen in het computersysteem van een auto om deze te stoppen. Ik zal dit onder de aandacht brengen van de politie", zo luidt het antwoord van Grapperhaus. Het wetsvoorstel Computercriminaliteit III moet nog door de Eerste Kamer worden behandeld.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.