Contant geld was vorig jaar het populairste betaalmiddel in de eurozone, alleen in Nederland vonden er meer transacties via de betaalpas plaats, zo laat de ECB in een nieuw onderzoek weten (pdf). Voor het onderzoek werd er gekeken naar zowel het aantal als de waarde van de betaaltransacties.
Uit het onderzoek blijkt dat 79 procent van alle toonbankbetalingen in de eurozone via contant geld plaatsvond en voor 54 procent van de waarde van alle betalingen verantwoordelijk was. Betaalpassen volgen op de tweede plek met 19 procent van alle transacties en een waarde van 39 procent. Er zit wel een groot verschil tussen de eurolanden. Zo worden in Duitsland, Oostenrijk en Slovenië 80 procent of meer van de transacties met cash uitgevoerd.
Contant geld wordt daarentegen het minst in Nederland, Estland en Finland gebruikt, waarbij het aantal transacties tussen de 45 en 54 procent ligt. Vorig jaar was Nederland het enige land in de eurozone waar er vaker werd gepind dan contant betaald. 55 procent van alle transacties hier vond plaats via een betaalpas. Nederland is ook koploper wat betreft contactloze betalingen. In Estland worden cash en pin evenveel gebruikt.
De onderzoekers concluderen dat de veronderstelling dat contant geld snel aan het verdwijnen is en wordt vervangen door cashloze oplossingen niet klopt. Een geheel cashloze samenleving in Europa is dan ook niet aanstaande, zoals sommige partijen claimen, aldus de onderzoekers.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.