image

ECB: Contant geld populairste betaalmiddel binnen eurozone

vrijdag 24 november 2017, 14:03 door Redactie, 20 reacties

Contant geld was vorig jaar het populairste betaalmiddel in de eurozone, alleen in Nederland vonden er meer transacties via de betaalpas plaats, zo laat de ECB in een nieuw onderzoek weten (pdf). Voor het onderzoek werd er gekeken naar zowel het aantal als de waarde van de betaaltransacties.

Uit het onderzoek blijkt dat 79 procent van alle toonbankbetalingen in de eurozone via contant geld plaatsvond en voor 54 procent van de waarde van alle betalingen verantwoordelijk was. Betaalpassen volgen op de tweede plek met 19 procent van alle transacties en een waarde van 39 procent. Er zit wel een groot verschil tussen de eurolanden. Zo worden in Duitsland, Oostenrijk en Slovenië 80 procent of meer van de transacties met cash uitgevoerd.

Contant geld wordt daarentegen het minst in Nederland, Estland en Finland gebruikt, waarbij het aantal transacties tussen de 45 en 54 procent ligt. Vorig jaar was Nederland het enige land in de eurozone waar er vaker werd gepind dan contant betaald. 55 procent van alle transacties hier vond plaats via een betaalpas. Nederland is ook koploper wat betreft contactloze betalingen. In Estland worden cash en pin evenveel gebruikt.

De onderzoekers concluderen dat de veronderstelling dat contant geld snel aan het verdwijnen is en wordt vervangen door cashloze oplossingen niet klopt. Een geheel cashloze samenleving in Europa is dan ook niet aanstaande, zoals sommige partijen claimen, aldus de onderzoekers.

Image

Reacties (20)
24-11-2017, 14:41 door Anoniem
Ik snap niet hoe ze contant monitoren.
24-11-2017, 14:50 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap niet hoe ze contant monitoren.
Winkelomzet cash gedeeld door aantal klanten bijvoorbeeld.
24-11-2017, 14:59 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap niet hoe ze contant monitoren.
Op de kassa-systemen wordt bijgehouden hoeveel er wordt afgerekend en er wordt bijgehouden hoeveel er wordt gepint, dus 1 en 1 is 2.
24-11-2017, 15:03 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap niet hoe ze contant monitoren.
Belastingdiensten kennen de totale omzet uit verkopen van winkels, banken of bedrijven als Equens weten voor hoevel er gepind is. Het verschil is wat contant betaald is. Ik denk dat het zoiets is.
24-11-2017, 15:44 door Anoniem
"Nederlanders meest afhankelijk van bankpas", en dus kwetsbaar voor "cyber"problemen, aanvallen, storingen, en dergelijke. Zo kan je het ook bekijken. Lijkt me wel een relevante security-aanblik, toch?
24-11-2017, 16:21 door Anoniem
Wat zou er de oorzaak van zijn dat Nederlanders vaker met hun betaalpas betalen?
24-11-2017, 17:09 door Anoniem
Door Anoniem: Wat zou er de oorzaak van zijn dat Nederlanders vaker met hun betaalpas betalen?

Door de hersenspoeling via het NOS nieuws, wel effectief blijkbaar.
24-11-2017, 19:12 door Anoniem
Nog altijd reken ik zo veel mogelijk contant af. Ik vind contant prettiger, omdat het me bewust maakt van de hoeveelheid geld die ik werkelijk uitgeef. Dat heb ik met pinnen veel minder.
24-11-2017, 19:14 door Anoniem
Inderdaad, nederlanders zijn de afgelopen 20 jaar constant bestookt met 'nieuws' en postbus51 dat contant vrijwel levensgevaarlijk is. De overheid en banken willen alles via traceerbare oplossingen, en dat doet de nederlandse burger dan ook braaf.
24-11-2017, 20:25 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wat zou er de oorzaak van zijn dat Nederlanders vaker met hun betaalpas betalen?
Door de hersenspoeling via het NOS nieuws, wel effectief blijkbaar.
Maar die zeggen zelf dat ze "objectief" zijn! Zelfs "onafhankelijk"! Al geven ze ondertussen wel schoorvoetend toe dat ze toch wel van belastinggeld betaald worden. Dat nog net wel.
25-11-2017, 02:49 door Anoniem
Cash is king ;) Maar ik wacht nog steeds op de Bitcoinregulering in Europa....


Ik kijk dus veel TV en internationaal nieuws en het valt mij op dat alleen RT (de Russische zender) naast goud, zilver, commodities ook de Bitcoin toont in de nieuwsflashes. Als Euronews, CNN , Al Jazeera dat consequent niet doen omdat zij de banken "niet tegen de schenen willen schoppen" aka policor, creeer je een effect van dissociatie met de kijkers. De meeste mensen die ik ken hebben Bitcoins of Altcoins. Dat is een nieuwe waarheid die steevast wordt genegeerd. Als je de "anonieme" Bitcoin officieus omarmt of er regelgeving voor bedenkt, is de weg naar een cashless society of uiteindelijk een Europese blockchain (om maar wat te noemen) al deels geplaveid. Er is nog geen enkel serieus onderzoek gedaan naar mogelijke effecten van corruptiebestrijding bij een hypothetische invoer van een officiele Altcoin als wettig betaalmiddel (en vervanging van de PIN/bankieren). Het bij voorbaat uit de weg gaan van dit soort zaken (zie de nieuwszenders) is redelijk schizofreen, vooral als dan weer negatief gesproken wordt over de moneyflows van cashgeld. De boodschap aan de burger is gewoon dubbel en dus onbegrijpelijk. Ouderwetse belangen en toekomstvisie gaan blijkbaar niet samen.
25-11-2017, 14:28 door Anoniem
Weer wordt de "Ouwe SOC" steeds belangrijker om het betalingsverkeer steeds veilig te houden.
Ik zie de jeugd bij de Appie steeds meer contactloos voldoen.

Berg je kaartje weer veilig op, je kan voor meer dan 25 euries worden geript.

Cashless is ons voorland en totale financiele controle via de BIC bank van de Zwitserse Tempeliers ;)

Crypto-geld kan de goede omslag betekenen naar cashless.

eMaar Bad Crypto is een gevaar.

Je kan hier checken of je browser wellicht kwetsbaar is: https://mineblock.org/
I krijg desgevraagd:

If the miner doesn't start, your browser is safe!
Can't start miner. Your browser is safe!

De slechterikjes staan hier in een lijst: http://www.badbitcoin.org/thebadlist/

Bad Bitcoin is in mijn optiek 1 groot ponzi-blockchain scam schema, zoals de Zwarte Tulp hype in de dagen van weleer.

Verder hebben we nog te maken met halvering van waarde van huidige bitcoins elke 3 jaar en het feit dat tegen 2044 alle huidige bitcoins zullen zijn gemijnd.

Gebruik een goede ad- en scriptblokker combinatie als - uBlockOrigin en uMatrix.

En onthou, beter gezond zonder crypto coins als ziek met een wallet vol.
25-11-2017, 15:45 door Anoniem
In de nog steeds door de petro-dollar geregeerde bankierswereld is de crypto-munt een verstorende realiteit.

Waarom lezen we in onze media bij voorbeeld weer helemaal niets over een eventueel op handen zijnde 'merger' tussen de grootste goud-producent Polyus (BRICS) en de jongens van de nieuwe goudstandaard, de fintech firma, Glint?

Waarom vrezen de "bankers" in dit geval een vlucht voorwaarts weg van de Amerikaanse dollar als wereldstandaard?

We leven in interessante tijden, maar veel interessant nieuws wordt van ons weggehouden op de gecontroleerde main news media.
26-11-2017, 08:12 door -karma4
Man, man, man! De meesten blijven dus hangen in fysieke betaalmiddelen? Terwijl je tegenwoordig al draadloos kan betalen met je smartphone? Wat een digibeten, die contantenknuffelaars!
26-11-2017, 13:29 door Anoniem
Door The FOSS: Man, man, man! De meesten blijven dus hangen in fysieke betaalmiddelen? Terwijl je tegenwoordig al draadloos kan betalen met je smartphone? Wat een digibeten, die contantenknuffelaars!
Alsof de digitalisering het antwoord is op al onze problemen.. ik kan me een tijd herinneren dat naaktfoto's van beroemde lui in de playboy te bewonderen waren, doorgaans na hun fascinerende carrière.. tegenwoordig kan je zelfs de naaktfoto's bewonderen van je buurmeisje omdat ze niet realiseerde dat haar "smart" telefoon een spionage apparaat pur sang is..

Vroeger moest je nog echt iemand fysiek bedreigen met geweld om zijn/haar eigendom te overhandigen met alle risico's van dien en de vangst was meestal klein.

Tegenwoordig kun je een duizenden slachtoffers op afstand, zonder dreiging van geweld en zeer kleine pakkans, vanuit je IKEA bureaustoel, op een luie namiddag beroven.
26-11-2017, 14:20 door Anoniem
@The FOSS,

Je piept straks wel anders als je in een cashless maatschappij (moet) gaan leven, waar al je transacties voortdurend gemonitord worden. Klik jij maar lekker verder op je smartphone spy gadget, de 'bankers' zijn je dankbaar.

Wat hebben mensen toch een grenzeloos vertrouwen in de goedheid van hun rijke medemens.
Ik vind het gelet op wat de geschiedenis leert wel zo naïef.

Ik vind contactloos betalen al een zeker klein risicootje inhouden, ik wil de controle nl. niet verliezen
en mijn uitgaven goed in beeld blijven hebben. Oh, ik heb ook dat nog gepind is het achteraf.

Dan nog liever aan de anonieme bitcoin, maar als de regulering komt zal die niet zo lang meer anoniem kunnen worden verhandeld. Een niet digibeet is vaak geheel transparant, vergeet dat niet.

Tracking is al bijna, zonder pi-hole, niet meer tegen te gaan.
Ben je toch weer een verloren zondagmiddagje bezig om alles in te kloppen,
maar ik denk dat het je niet in dank zal worden afgenomen.

Blij met contant (onder de 200 euri dan, want met zulke biljetjes kan je bij menig detailhandelaar niet meer betalen).

Toedeloe.
26-11-2017, 18:37 door -karma4
Door Anoniem: Blij met contant (onder de 200 euri dan, want met zulke biljetjes kan je bij menig detailhandelaar niet meer betalen).

Het meervoud van euro is euro's.

"De vorm euri is net zo fout als auti en foti, en komt met name als opzettelijke overdrijving voor." - https://onzetaal.nl/taaladvies/euri/
27-11-2017, 00:35 door Anoniem
Misschien haalt de term het groene boekje nog eens (wie weet?).
(Sinds de invoering van de veel te goedkope euro t.o.v. de mark (Zalm-truuk)
heb ik een r*thekel aan de term).

Wellicht wordt het klassieke Alphen aan den Rijn ook niet meer met
een naamvals-n van het mannelijk gespeld in deze 'common gender' tijd.

We zullen het zien.
28-11-2017, 22:02 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap niet hoe ze contant monitoren.

Dan moet jij eens opletten als je in een winkel contant betaald: alle biljetten gaan door een scanner, ook die van €5.

Dus ook al pin je geld uit de muur en koop je dan een familieverpakking condooms, door het serienummer van het biljet is het toch te traceren wat en waar je gekocht hebt.

En zonder scanner is er nog de boekhouding van de winkel waar je statistieken uit kan halen.
31-03-2018, 13:45 door Anoniem
Laten we a.u.b. contant betalen mogelijk houden...
Ik ben 70 jaar en met mij zijn er vele ouderen, die geen vertrouwen hebben in nieuwe systemen.
We weten precies, hoeveel we in onze beurs stoppen en als het geld op is, stop je automatisch met kopen.
Er zullen steeds meer mensen met schulden gaan komen door afschaffen van contant geld.

Stel nou eens, dat AL het geld, wat in omloop is, voortaan op bankrekeningen zou staan....
Dan komen er dus enorme bedragen meer op die rekeningen te staan en dan moeten we de banken voortaan óók gaan betalen voor geld, wat op je rekening staat.

Wat gebeurde met de Grieken, toen de banken in de problemen waren ?
Al had je een miljoen op je rekening staan, je kon maar 20 euro per dag pinnen. (Als de pinautomaat al niet leeg was)

Geld is een wettig betaalmiddel en dat moet zo blijven...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.