Stichting Privacy First begint een rechtszaak tegen het wetsvoorstel om door de politie geregistreerde kentekens 28 dagen lang te bewaren. Afgelopen dinsdag ging een meerderheid in de Eerste Kamer akkoord met het wetsvoorstel "vastleggen en bewaren van kentekengegevens door de politie".
Eerder was de Tweede Kamer al akkoord gegaan. Hierdoor kan de politie straks kenteken, locatie, tijdstip en foto van voertuigen in een centrale politiedatabase vastleggen en opslaan. Het gaat daarbij ook om gegevens van burgers die niet van een misdrijf verdacht worden. "Iedere automobilist wordt hierdoor een potentiële verdachte. Dit is totaal niet noodzakelijk, volstrekt disproportioneel en bovendien ineffectief. Het wetsvoorstel is daarom in strijd met het recht op privacy en daarmee onrechtmatig", aldus Privacy First.
De privacyorganisatie zal nu, in samenwerking met andere maatschappelijke organisaties, een rechtszaak beginnen om de aankomende wet buiten werking te laten stellen. De eerste formele processtap is gisteren genomen, waarbij minister Grapperhuis van Justitie en Veiligheid per brief om overleg is gevraagd. Mocht dit overleg niet tot het intrekken van het wetsvoorstel leiden, dan zal Privacy First de Nederlandse Staat dagvaarden om de wet buiten werking te laten stellen wegens strijd met Europees privacyrecht. De privacyorganisatie stelt dat, gezien relevante Europese en Nederlandse jurisprudentie, de kans op een succesvolle rechtsgang buitengewoon hoog is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.