Zes procent van de geregistreerde cybercrimedelicten wordt door de politie opgelost, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten op vragen van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid over de begroting van volgend jaar. De commissie wilde onder andere weten wat het huidige oplossingspercentage is van misdrijven gerelateerd aan cybercriminaliteit.
"Het oplossingspercentage - dat wil zeggen het aantal verdachten dat wordt doorgeleid naar het Openbaar Ministerie, afgezet tegen de geregistreerde criminaliteit - van cybercrimedelicten bedraagt 6 procent", aldus de minister. Het ophelderingspercentage, het aantal misdrijven waarbij de politie een verdachte aan een zaak heeft gerelateerd afgezet tegen het aantal geregistreerde cybercrimedelicten, bedraagt 8 procent.
De minister meldt verder dat de politie volgend jaar veel zal investeren op het gebied van cybercrime. Zo komt er een extra 6 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van cybercrime. Het geld wordt onder andere uitgegeven aan het opzetten van een landelijk dekkend "cybercrime intelligence netwerk" en de ontwikkeling van tools om een informatiepositie op het gebied van cybercrime op te bouwen en te onderhouden. "Naast opsporing zet de politie ook in op preventie en verstoring, omdat dit effectievere interventies kunnen zijn", laat Grapperhaus weten.
Eind vorig jaar kwam een advocaat in het nieuws die vond dat bedrijven beter geen aangifte van cybercrime konden doen, omdat dit nadelig zou kunnen zijn en de kans klein is dat de verantwoordelijke internetcriminelen worden gepakt. In januari van dit jaar uitte toenmalig minister van Justitie Van der Steur nog zijn zorgen over de aangiftebereidheid bij cybercrime. De commissie had dan ook gevraagd welke investeringen bij de politie worden gedaan om het doen van aangifte en afhandeling van zaken op het gebied van cybercrime te verbeteren.
Grapperhaus antwoordt dat de politie het aangifte en -meldingsproces van cybercrimezaken gaat verbeteren. Zo wordt er meer aandacht besteed aan cybercrime in de opleiding van de intake- en servicemedewerkers en wordt er een mogelijkheid gecreerd om digitaal aangifte te doen. Daarnaast zal er een onderzoek naar de meldingsbereidheid van cyberfeiten worden ingesteld.
Een ander onderwerp waar de commissie vragen over had was het opzetten van speciale "cybercrimekamers". In augustus stelde Christiaan Baardman, raadsheer bij het gerechtshof van Den Haag, dat alle rechtbanken en gerechtshoven in Nederland aparte kamers voor cybercrime moeten krijgen. Wat betreft het opzetten van dergelijke kamers antwoordt Grapperhaus dat hiervoor in de begroting geen specifiek bedrag is gereserveerd. "Op dit moment wordt bezien hoe de extra middelen uit het regeerakkoord het beste kunnen worden ingezet. Daarbij zullen alle (keten)partijen worden betrokken, dus ook de Rechtspraak", aldus de minister (pdf).
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.