Honderden Nederlanders zijn tussen 2014 en oktober 2015 via malafide webshops opgelicht, maar het werkelijke aantal ligt mogelijk veel hoger, zo stelt het Openbaar Ministerie. Het OM eiste gisteren gevangenisstraffen van 3 jaar en een half jaar voorwaardelijk tegen vier verdachten die voor de webshops verantwoordelijk zouden zijn. Het gaat om mannen van 23, 24, 26 en 31 jaar afkomstig uit Blaricum, Den Haag en Hengelo.
Volgens het OM bouwden de verdachten legitieme webshops van elektronicabedrijven en telefoonwinkels zo professioneel na dat ze niet van de echte te onderscheiden waren. Ook boden ze daarbij professionele betaalopties aan. Door middel van veelal advertenties via Marktplaats en spam werden mensen naar de nepsites gelokt. Daarop werden goederen tegen aantrekkelijke prijzen aangeboden. Mensen die geld overmaakten werden opgelicht, omdat de bestelde goederen vervolgens nooit werden geleverd.
In een enkel geval werden slachtoffers zelfs dubbel bedrogen. Dan werd de online communicatie tussen het slachtoffer en de website gebruikt om het geld meermalen af te laten boeken of zelfs de bankrekeningen te plunderen, aldus het Openbaar Ministerie. De nepsites bleven vaak relatief kort online en werden snel vervangen door een ander exemplaar. Om mensen naar de nepsites te lokken maakten de verdachten gebruik van gehackte Marktplaatsaccounts. Aan deze accounts werden advertenties voor de malafide webwinkels toegevoegd.
In totaal deden ruim 405 privépersonen en enkele grote elektronicabedrijven en telefoonwinkels aangifte. "Het werkelijke aantal gedupeerden zal naar verwachting nog veel hoger zijn", zo stelt het OM. Onlangs waarschuwde de politie nog voor een toename van malafide webshops tijdens de feestdagen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.