Vergeten connecties nav/in de startpost :
De link naar het nu
Predictive policing : voorspellend politiewerkDat gebeurt op basis van afwijkend gedrag = afwijkend van wat de politie zelf als normaal beschouwt.
Helaas wijkt wat de maatschappij gemiddeld normaal vindt af van wat de politie normaal vindt, niet omdat het gaat over zaken die niet mogen, maar omdat er een andere cultuur heerst bij die politie.
Want bij de politie zijn wel een aantal maatschappelijk problemen te ontwaren die te maken hebben met de maatschappij:
- discriminatie bij de politie
- volstrekt geen afspiegeling van de Nederlandse bevolking
- anti islam opstelling
- heeft niets met privacy
- is dus overwegend rechts en conservatief
Wanneer je aan dat predictive policing gaat doen op basis van eigen politie culturele invullingen wat afwijkend gedrag is, mede op basis van zaken die nooit lijken te veranderen ie de herhaling van de historie dichterbij dan je denkt.
Uit hetzelfde artikel
Zo stuurde de Amsterdamse politie in 1941 lijsten met de namen van duizenden homoseksuele mannen en vrouwen rechtstreeks naar de Sicherheitsdienst, waarop de personen in kwestie vervolgens in concentratiekampen verdwenen.
Nog een keer herhaald want lezen gaat snel bij velen.
Zo stuurde de Amsterdamse politie in 1941 lijsten met de namen van duizenden homoseksuele mannen en vrouwen rechtstreeks naar de Sicherheitsdienst, waarop de personen in kwestie vervolgens in concentratiekampen verdwenen.
Als je die politie dus meer data geeft, en dat krijgen ze met die Wiv, dan worden de risico's ook groter.
De politie rekt voortdurend beleid op met lokale/ gemeentelijke proeven, zoekt grenzen van de wet op en kijkt of de politiek er iets van zegt . Geen reactie, geen protest is een nieuw verworven recht.
Dat betekent keer op keer dat er eerst een proef plaatsvindt in een gemeente die altijd succesvol is en dan van onderaf wordt doorgevoerd in meer gemeenten.
Zo wordt, zonder dat de politiek erover beslist, er van alles opgerekt en verschoven.
Shockstokken al gesignaleerd bij jou in de buurt?
Daarnaast zijn er tegenwoordig allerhande politieke stromingen en bewegingen actief die het niet zo hebben op alles wat afwijkt van de wit rechts conservatieve norm (zeg maar de normen van de politie maar dan nog smaller).
Dat is geweldig voor die politie die dus niet gehinderd wordt door de politiek maar dat betekent ook dat als die stromingen aan de macht komen de politie weer als vanouds los kan gaan.
De consequenties zijn dan alleen nog verstrekkender omdat er geen ontkomen meer aan is.
Alles is dan digitaal opgeslagen en gekoppeld op dat er veel efficiënter gezuiverd kan worden.
Dit soort gevaren zijn alleen een gevaar als je de infrastructuur hebt gelegd voor onbegrensd misbruik.
Laat jou juist vanuit de politie ongebreideld zijn gelobbied voor die infrastructuur.
Politie die zichzelf interviewt
De politie als informatiefabriek
Data-analisten
Het korps zit volgens Akerboom op een goudmijn: ‘Het is hoog tijd om die optimaal te ontginnen. Van de schat aan informatie waarover de politie beschikt, gebruiken we nu namelijk slechts ongeveer een kwart. We ontsluiten alsmaar meer data. Via sociale media, digitaal beslag, het onderscheppen van communicatie, het doorzoeken van databases, enzovoort. Het verwerken van gigantische hoeveelheden gegevens wordt aanzienlijk belangrijker. Daar hebben we meer data-analisten voor nodig. Jonge analisten die begrijpen waar ze naar moeten kijken. Die verschuiving krijgt gevolgen voor de samenstelling van ons personeelsbestand. Dat verandert sowieso ingrijpend, want veel recherchemedewerkers naderen hun pensioen. Momenteel beschikt elke eenheid van het korps over te weinig specialisten voor het analyseren en duiden van data. Daar gaan we het niet mee redden en de samenleving kan het zich niet permitteren dat de politie deze wedloop verliest.’
https://www.politie.nl/nieuws/2016/oktober/7/de-politie-als-informatiefabriek.html
Om bij het laatste te beginnen
De samenleving kan het zich niet permitteren dat ze wederom van de politie verliestPolitiemensen in het algemeen en zeker hun managers zijn niet opgeleid tot specialisten in de ethiek, niet in de moraliteit en niet in de antropologie, laat staan dat ze het unieke gegarandeerde patent hebben op gezonde inzichten.
Allerminst.
De politie wordt meer en meer gemanaged als een commercieel bedrijf dat vooral kijkt naar winst en efficiëntie en sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid en morele plichten meer ziet als een last of puur administratieve wettelijke plicht waaraan voldaan moet worden.
Vandaar dat dit efficiëntie denken middels totale controle over informatie zo'n grote vlucht neemt.
Het bedrijf moet 'winst' maken en de targets moeten worden gehaald.
Daarvoor mag alles opzij zolang het nog maar net binnen de officiële regels blijft.
Tegelijkertijd wordt er hard gewerkt aan het oprekken van die regels middels lobby en pr campagnes om de publieke opinie te beïnvloeden.
Dat maakt dat zij optreedt als een politieke organisatie.
Het gevaarlijke van overheidsinstanties die al bepaald geen afspiegeling zijn van de maatschappij, waar men op tal van vlakken afwijzend staat tegen van alles dat niet aan de eigen norm voldoent, waar men op basis van eigen mores handelt en voorkeurbeleid toepast, is dat als de politiek ze nog meer ruimte geeft of plots orders uitdeelt die oude tijden doet herleven, die politie wederom getrouw en met enthousiasme gaat zuiveren.
Opdracht is opdracht.
Dat kan je overdreven vinden maar het is elke dag al aan de hand.
Dat weten de mensen die afwijken van de norm, omdat ze vaker worden aangehouden op basis van huidskleur kleding of bezit, dat weten de mensen die gebruikmaken van volstrekt legale verworvenheden als het bijwonen van een protest of zelfs herdenking.
Je bent verdacht als je afwijkt en je loopt een meer dan redelijke kans om bij een verkeerde beweging 5 man op je te krijgen met een nekklem die je begeleidt naar je laatste ademzucht.
Selectieve ongelijkheidDat is Nederland voor alle mensen die afwijken van de norm.
En die dreiging begint in belangrijke mate de politie toestaan legaal te discrimineren op basis van uiterlijkheden met een sjieke titel : predictive policing.
Uitgebreid met big data analyse dat wederom op zoek gaat naar alles dat afwijkt.
Dn kan het dus gebeuren dat jij levenslang een zwarte digitale stip achter je naam krijgt omdat je afwijkt.
Dat je anders behandeld wordt omdat de computer heeft bepaald dat er een andere procedure voor jouw van toepassing is.
Dat niemand kan of wil uitleggen op basis van welke computerparameters jij die andere behandeling krijgt.
En, niet te vergeten, dat je ook niet kan protesteren bij een rechter want als iedereen zegt dat men niet kan openbaren hoe de big data computer op mensen filtert, dan kan jij als burger nooit aantonen dat jij ongelijk behandeld wordt.
In Nederland worden weer meer mensen ongelijk behandeld door nieuw beleid van de politie, door predictive policing en door big data.
Wie afwijkt van de norm is verdacht.
Wie verdacht is heeft geen gelijke kansen en is een minder vrij burger.
Een minder vrij burger doet aan zelfcensuur, in media of fysiek door dan maar niet meer de straat op te gaan en een stem te laten horen of openbare bijeenkomsten te bezoeken.
Dat leidt tot (ongezonde) zelfcensuur.
De politie denkt wel van niet maar burgers hebben waarschijnlijk veel vaker door dat ze langdurig in de gaten gehouden worden.
Waarom?
Omdat ze afwijken.
Omdat ze een gevaar zijn?
Dat valt te bezien.
Uit wederom dezelfde krant hierbij een plaatje over risico's die we in Nederland lopen, met daarbij de vraag "Welke risico lopen wij en waar hebben de media ("lees politie in dit geval") het vooral over.
-
https://images0.persgroep.net/rcs/wVkONFwKXu7EkCUvTGCu4GoouDc/diocontent/115704401/_fitwidth/581?appId=e9b4e2a1869038ffcaf318a6d1463b0b&quality=0.8-
https://www.trouw.nl/samenleving/de-keukentrap-is-pas-echt-gevaarlijk~a132fbbb/En ondertussen, wordt afwijkende jij in de gaten gehouden en wordt er specifiek maximaal data verzameld over jou.
Men monitorde een tijd gelden in Gelderland bij bouwmarkten aankopen, schroevendraaiers, koevoeten, dat werk.
Om vervolgens naar eigen zeggen opzichtig criminelen hinderlijk te volgen en lastig te vallen om ze te laten weten dat ze in beeld waren (een vroege voorloper van de het gevolg van predictive policing).
Dat moet dus stoppen, want om terug te keren naar het verleden en de opmerkingen van de topic starter.
Afwijken van de politienorm, is niet alleen crimineel zijn, maar dus ook een hogere kans in de lbgt, de huidkleur hoek, mode hoek, politieke opvattingen hoek, maatschappelijk engagement hoek.
Maar nog niet, en dat wordt tijd,...
actie op de keukenladderhoek ondernemen, die eisen maatschappelijk het meeste slachtoffers. Crimineel gewoon als je die cijfers ziet.
Je snapt de hint.
Nader toegelicht, gek hè dat pedofilie en terrorisme niet in die statistiek voorkomen?
Witte suv 's ook niet.
De berichten staan dus continue bol van dreigingen die in de praktijk dus geen reëel levensbedreigend risico vormen.
Ze hebben vaak wel gemeen dat de gekozen onderwerpen allemaal digitaal kunnen worden aangepakt met nieuwe speeltjes.
Het lijkt er inmiddels meer op dan men probeert via een digitaal offensief met een vlucht naar voren een inhaalslag probeert te maken.
Dan scoor je met je cijfers en dat is kennelijk veel belangrijker dan te werken aan maatschappelijke problemen waar burgers echt last van hebben.
Burgers hebben bijvoorbeeld last van een grote weerzin om aangifte te doen, omdat ze inmiddels weten dat meer dat de helft gewoon wordt weggegooid en er daarna zeer waarschijnlijk toch niet mee wordt gedaan.
Allemaal niet belangrijk, digitale toekomst toekomstfantasieën wel.
Fijn achter het bureau geautomatiseerd mensen ordenen en selecteren.
Kost weinig, niet 'gevaarlijk', minder personeel nodig en heel efficiënt.
Zorg er dus voor dat je voldoet aan de norm van de politie en aan die van de geldende politiek.
Dan heb je geen problemen.
Simpel toch?
Denk maar niet dat als men meedoet op een dansboot dat het dan allemaal opgelost is.
Ga maar als man aangifte doen van huiselijk geweld. In elkaar geslagen door je vrouw?
Kijken naar de reactie die dat oplevert, een mooie test voor rambam.
Dat van die verdwijnende portemonnees met geld, dat weten we nou na een jaar of vijf.
Waarom laten we toch de carrière geldingsdrang van een groepje ambtenaren maar doorgaan, waarom accepteren we dat?
De maatschappij wordt er niet beter van.
De kans dat het fout gaat wordt groter en groter.
Als het fout gaat zijn deze heren allang gevlogen en zullen zij afzien van elke verantwoordelijkheid; dan is de politie slechts weer een neutrale organisatie die slechts orders uitvoerde.
Onzin natuurlijk : we moeten stoppen met te accepteren dat de politie een driedubbelrol inneemt, zij hoort geen politiek te bedrijven en zij hoor ook geen grenzen van de wet op te zoeken en op te rekken.
Maar het gebeurt wel.
En op een dag zijn de rapen weer gaar, grote tranen achteraf omdat het toch heel ruim misging.
Omdat de onderliggende cultuur niet verandert en het gevaarlijk is dan meer bevoegdheden te geven.
Laatste voorbeeld van een verkeerde cultuur, geen respect voor privacy.
Weet je nog?
https://www.bof.nl/2010/09/28/twee-maten-geen-straf-voor-politie-na-overtreden-privacyregels/Wedden dat er principieel weinig veranderd is?
Mocht je denken dat ik tegen de politie ben.
Dat is niet zo, ik ben heel erg voor, we hebben haar nodig, kunnen niet zonder.
Waar ik ook heel erg voor ben is voor vrijheid en die geldt de afgelopen decennia al niet heel erg voor iedereen maar heden ten dage steeds minder voor iedereen die niet voldoet aan hun norm.
De impliciete represaille wordt groter en groter door fout en te politiek beleid.
Dat roept niet zelden tegenreacties op die de agent op de straat moet verduren, er wordt vaak gewezen naar die burger waar men zou moeten wijzen naar hun managers en naar elkaar.
Tegen een politiek opererende politie die burgers selectief behandelt (volgens eigen ideeën van wat afwijkt) en privacy het liefst voorgoed opheft, daar ben ik principieel wèl tegen, omdat het van kwaad tot erger gaat.
Een deel van de maatschappij merkt dat al, maart kennelijk moet het weer eerst heel erg fout gaan.
Erger dan uit de hand gelopen nekklemmtjes en gerommel met bewijsmateriaal, want dat is inmiddels al wel een beetje geaccepteerd als aanvaardbaar risico.
De politie moet meer aan de lijn.
Zou je denken.
Maar men heeft inmiddels weer voor elkaar gekregen om te lobbien voor meer vrijheden.
Men heeft last van de minister, die heeft teveel macht.
Je gelooft het bijna niet, maar het gaat maar door.
https://www.volkskrant.nl/binnenland/commissie-minister-grapperhaus-heeft-te-veel-macht-over-de-politie~a4539308/Het excuus is de eventueel foute minister.
De keerzijde is natuurlijk dat men zich begrijpelijk gehinderd voelt bij het zelfstandig oprekken van wetten en bevoegdheden met steeds meer lokale bedenkelijke experimenten.
Minder macht voor de politiek en meer voor een zelfstandig opererende politie.
Waar houdt dit op?
En waar gaat dit eindigen?
In variatie bij? : Verboden voor ... en familie van, op de trein.
https://www.trouw.nl/samenleving/als-homo-kreeg-je-in-de-jaren-50-geen-baan-bij-de-gemeente-Amsterdam~a472b0db/Wegkijken en niet benoemen is ruim toestemmen.
Die praktijk wordt elke dag bewezen, je kan er met gemak maandelijks de krant op naslaan.
Maar zolang het jou niet treft, doe je niets.
En als je het wel treft doe je ook niets, omdat je het wegwuift of denkt dat je de enige bent, dat het toeval is.
Dat is niet zo, het is beleid.
Wie afwijkt van de (niet bediscussieerde) norm is verdacht !De verdediging die je nog rest is samen met je advocaat de rechtszaal verlaten.
Omdat het niet meer uitmaakt.