image

Knops: Opslag vingerafdruk kan voor veiliger paspoort zorgen

vrijdag 8 december 2017, 17:15 door Redactie, 23 reacties
Laatst bijgewerkt: 09-12-2017, 08:18

De opslag van vingerafdrukken in het paspoort kan bijdragen aan het beter beveiligen van het paspoort tegen fraude, zo laat staatssecretaris Knops op Kamervragen van de Partij voor de Dieren weten. PvdD-Kamerlid Arissen had minister Ollongren van Binnenlandse Zaken vragen gesteld naar aanleiding van het nieuws dat vingerafdrukken in het paspoort niet door de overheid worden gecontroleerd.

Knops bevestigt dat vingerafdrukken in Nederlandse paspoorten op dit moment niet op (inter)nationale luchthavens worden gecontroleerd. Nederland en andere lidstaten zijn wel bezig om dit mogelijk te maken, aldus de staatssecretaris. Omdat elke lidstaat de vingerafdrukken in het paspoort beveiligd opslaat, en er van elk land een certificaat nodig is om de vingerafdrukken uit te lezen, neemt het proces om dit te realiseren veel tijd in beslag.

Arissen legde ook de mening voor dat het opnemen van vingerafdrukken in Nederlandse paspoorten niet heeft bijgedragen aan het doel, namelijk het tegengaan van identiteitsfraude. Daarop antwoordt Knops dat verificatie van vingerafdrukken een middel is om meer zekerheid te krijgen of de identiteit van de houder overeenstemt met de gegevens in het paspoort. Als landen straks wel de vingerafdrukken gaan controleren draagt dit bij aan de bestrijding van de identiteitsfraude, aldus de staatssecretaris.

Knops werd ook gevraagd of hij vindt dat de Europese verplichting om vingerafdrukken op te nemen in het paspoort, het recht op privacy van Nederlandse burgers schendt en dat noodzaak en proportionaliteit ontbreken. De staatssecretaris wijst naar een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie dat de opname van vingerafdrukken de privacy van burgers raakt, maar wordt gerechtvaardigd door het doel om fraude met paspoorten te voorkomen.

Een andere mening die Knops werd voorgelegd ging over het beperken van de bewegingsvrijheid van burgers die hun vingerafdrukken niet willen afstaan en daardoor hun paspoort niet kunnen verlengen. Daarover laat de staatssecretaris weten dat de Europese regels twee uitzonderingen kennen op de verplichting om vingerafdrukken af te geven. Namelijk voor minderjarigen jonger dan 12 jaren en voor personen bij wie het nemen van vingerafdrukken fysiek onmogelijk is. "De regels laten geen ruimte aan lidstaten om andere uitzonderingen daaraan toe te voegen", aldus Knops.

Op de vraag of hij zelf voor- of tegenstander van de opslag van vingerafdrukken in het paspoort is antwoordt Knops dat het gebruik van vingerafdrukken kan bijdragen aan het beter beveiligen van het paspoort tegen fraude. "In het bijzonder kan het bijdragen aan de vaststelling dat een paspoort wordt gebruikt door een onbevoegd persoon, die uiterlijk veel gelijkenissen toont met de werkelijke houder van het paspoort (de zogenaamde look-alike fraude). Met het oog daarop wil de Koninklijke Marechaussee de vingerafdrukvergelijking dan ook aan de grens toepassen." Onlangs werd bekend dat er weinig look-alike-fraude met Nederlandse paspoorten plaatsvindt.

Kosten

Arissen wilde verder weten hoeveel de invoering van de vingerafdruk in het Nederlandse paspoort de samenleving heeft gekost. De kosten die uitsluitend betrekking hebben op de invoering van vingerafdrukken betreffen de aanschaf van vingerafdrukscanners en de benodigde software. Dit heeft in 2009 ongeveer 2 miljoen euro gekost, aldus Knops. Deze scanners zijn in 2014 éénmaal vervangen voor ongeveer 1 miljoen euro. Verder leidde de invoering van de vingerafdruk er toe dat de afhandeling van de aanvraag van een paspoort iets langer duurt.

"In de media is het beeld ontstaan dat de invoering van de vingerafdrukken 32 miljoen euro heeft gekost. Dat is niet juist. Dit bedrag is in 2006 eenmalig gereserveerd voor de invoering van de chip op het paspoort, waarop ook andere gegevens staan, zoals de digitale pasfoto", schrijft Knops (pdf). De invoering van deze chip leidde in 2006 tot een verhoging van het maximumtarief voor het paspoort met 8,05 euro.

Reacties (23)
08-12-2017, 17:44 door Anoniem
De meeste illegalen ontwijken natuurlijk controles. Vandaar dat fraude met paspoorten zo weinig voorkomt.
Vingerafdrukken in paspoorten zal hier ook niets tegen helpen.
08-12-2017, 17:45 door karma4
Nee het kan nog niet uitgelezen worden bij luchthavens wel bij de gemeentes. Techische verwachtingen als onvoorzien probleempje.
08-12-2017, 18:45 door Anoniem
Op de vraag of hij zelf voor- of tegenstander van de opslag van vingerafdrukken in het paspoort is antwoordt Knops dat het gebruik van vingerafdrukken kan bijdragen aan het beter beveiligen van het paspoort tegen fraude.

Dit is het antwoord van het ministerie. Niet de mening van de minister (als persoon) zelf.
Is hij nu al vervallen tot boegbeeld van het ministerie?


Verder snap ik iets niet:

Onlangs werd bekend dat er weinig look-alike-fraude met Nederlandse paspoorten plaatsvindt.

versus

"In het bijzonder kan het bijdragen aan de vaststelling dat een paspoort wordt gebruikt door een onbevoegd persoon, die uiterlijk veel gelijkenissen toont met de werkelijke houder van het paspoort (de zogenaamde look-alike fraude). Met het oog daarop wil de Koninklijke Marechaussee de vingerafdrukvergelijking dan ook aan de grens toepassen."(aldus Knops)

Als er zo weinig look-alike fraude plaats vindt met Nederlandse paspoorten, en de merechaussee de buitenlandse (EU) paspoorten niet kan uitlezen, wat wil de marechaussee dan bereiken? Welk probleem gaat hier mee opgelost worden?

Heeft de marechaussee nu (opeens) een opdracht gerkegen om zsm de vingerafdrukken te controleren aan de grens omdat er kamervragen zijn, of is er (toch) een identiteitsfraude-probleem waar de minister de kamer niet over wil informeren?
Of heeft de amrecuassee een overschot aan personeel dat aan het werk gehouden moet worden met maak-werk?

Op welke termijn (datum graag) gaat de marechaussee deze grens-controles uitvoeren? Komende zomer of met St Juttemis. Welke maatregelen neemt de minister om dit te garanderen?
Gaat dit een steekproef zijn (welke criteria worden er dan toegepast = mogelijke discriminatie), of worden alle reizigers gecontroleerd?
En levert dit laatste dan niet nog meer vertraging op op de luchthavens dan er nu al is? Voor een nogal nutteloze activiteit, blijkbaar (als er weinig fraude is).


Misschien dat er nog wat vervolg-vragen in de Tweede Kamer gesteld kunnen worden?
08-12-2017, 19:42 door Anoniem
Door karma4: Nee het kan nog niet uitgelezen worden bij luchthavens wel bij de gemeentes. Techische verwachtingen als onvoorzien probleempje.
Nee? Echt? Helemaal niet, totally not?
Duh... alsof er geen andere manieren zijn dan via luchthavens Nederland binnenkomen.
08-12-2017, 20:18 door [Account Verwijderd]
Het identitieitsbewijs dat in de tweede wereldoorlog door Duitsland voor Nederlandse ingezeten werd verplicht gesteld, de zogenaamde 'Ausweiss' stond naar een Nederlands model uit de jaren 30 van de twintigste eeuw dat onvervalsbaar werd geacht.

Was het 'veilig'...?

Het was voorzien van twee wijsvingerafdrukken van de houder van het rijskdocument. Een moest bij aanvraag op de achterzijde van de in te leveren pasfoto komen, de andere op het 'Ausweiss' zelf. Het 'Ausweiss' was voorzien van een opening waardoor de achterzijde van de pasfoto (met vingerafdruk) zichtbaar was onder een volledig over de achterzijde van de pasfoto en het Ausweiss geplakt doorzichtig papier dat net als een postzegel gekarteld was met aan de 4 zijden tweemaal de opdruk "KOSTELOOS PERSOONSBEWIJS" (in hoofdletters dus). Over de pasfoto aan de voorzijde en deels op het persoonsbewijs stond de stempel van de Gemeente die het bewijs had afgegeven.

Hoe weet ik dit? Ik bezit het Ausweiss van mijn moeder nog.

Was het veilig? (Als je het zo kan noemen?) Neen.
Honderden, misschien wel enkele duizenden van deze rijksdocumenten zijn nagemaakt en óf vervalst wat veel mensen gelukkig redde van deportatie of mogelijke doodstraf.

Conclusie: Maakt een vingerafdruk een identiteitsbewijs veiliger. heel waarschijnlijk neen.
Maar de kostprijs wordt wel hoger omdat het bewerkelijker wordt.
Vervalsen/reproduceren is een gespecialiseerde handvaardigheid die met zijn tijd meegaat.
08-12-2017, 20:39 door Anoniem
Door Anoniem:
Op de vraag of hij zelf voor- of tegenstander van de opslag van vingerafdrukken in het paspoort is antwoordt Knops dat het gebruik van vingerafdrukken kan bijdragen aan het beter beveiligen van het paspoort tegen fraude.

Dit is het antwoord van het ministerie. Niet de mening van de minister (als persoon) zelf.
Is hij nu al vervallen tot boegbeeld van het ministerie?

Het is gebruikelijk om de mening van het ministerie weer te geven in de vorm van het antwoord van de minister op een vraag.
Net zoals het hier gebruikelijk is om vervolgens de minister aan te vallen op zijn of haar zogenaamde gebrek aan IT kennis
en dergelijke (hoewel dat antwoord inderdaad helemaal niet van de minister zelf komt, maar van het ministerie).
08-12-2017, 20:52 door Anoniem
Door Aha: Was het veilig? (Als je het zo kan noemen?) Neen.
Honderden, misschien wel enkele duizenden van deze rijksdocumenten zijn nagemaakt en óf vervalst wat veel mensen gelukkig redde van deportatie of mogelijke doodstraf.

Conclusie: Maakt een vingerafdruk een identiteitsbewijs veiliger. heel waarschijnlijk neen.

Probeer de vingerafdruk die ook is opgeslagen in de chip van je paspoort maar eens te vervalsen dan...
08-12-2017, 20:58 door karma4
Door Anoniem:
Door karma4: Nee het kan nog niet uitgelezen worden bij luchthavens wel bij de gemeentes. Techische verwachtingen als onvoorzien probleempje.
Nee? Echt? Helemaal niet, totally not?
Duh... alsof er geen andere manieren zijn dan via luchthavens Nederland binnenkomen.
Het gaat om het uitlezen van de vingerafdruk in je paspoort met die chip. Om identiteitsfraude lastiger te maken is er nu helemaal niets. De faal van bzk is dat als je bsn bekend is, je identiteit gestolen kan worden.
Met immigranten of gewone opzettelijke persoonsverwisseling, je kan niet alles voorkomen wel foute zaken lastiger maken.
08-12-2017, 20:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Op de vraag of hij zelf voor- of tegenstander van de opslag van vingerafdrukken in het paspoort is antwoordt Knops dat het gebruik van vingerafdrukken kan bijdragen aan het beter beveiligen van het paspoort tegen fraude.

Dit is het antwoord van het ministerie. Niet de mening van de minister (als persoon) zelf.
Is hij nu al vervallen tot boegbeeld van het ministerie?

Het is gebruikelijk om de mening van het ministerie weer te geven in de vorm van het antwoord van de minister op een vraag.
Net zoals het hier gebruikelijk is om vervolgens de minister aan te vallen op zijn of haar zogenaamde gebrek aan IT kennis
en dergelijke (hoewel dat antwoord inderdaad helemaal niet van de minister zelf komt, maar van het ministerie).

De oorspronkelijke vraag was of hij zelf voor- of tegenstander van de opslag van vingerafdrukken in het paspoort is. Niet wat het kabinet of het ministerie vindt. :-)
08-12-2017, 21:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Door karma4: Nee het kan nog niet uitgelezen worden bij luchthavens wel bij de gemeentes. Techische verwachtingen als onvoorzien probleempje.
Nee? Echt? Helemaal niet, totally not?
Duh... alsof er geen andere manieren zijn dan via luchthavens Nederland binnenkomen.

Want aan de open grenzen van Nederland met de andere Schengen-landen wordt zwaar gecontroleerd door de Marechaussee?
Ik wist niet dat we een grote muur rond Nederland hadden staan? Misschien door Trump gebouwd en door Mexico betaald?

En via de zee worden natuurlijk hele volksstammen per onderzeer het land in gebracht.
Wordt onze kustzee niet door de marine gecontroleerd? Of hebben die dan ook al vingerscan-controles?

/sarcasme uit
08-12-2017, 23:10 door Anoniem
De staatssecretaris wijst naar een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie dat de opname van vingerafdrukken de privacy van burgers raakt, maar wordt gerechtvaardigd door het doel om fraude met paspoorten te voorkomen.
Die uitspraak is gebaseerd op beweringen van de landen van de EU dat het ook gebruikt zal worden om fraude te voorkomen. Maar 10 jaar later blijkt dat het een loze bewering is en die vingerafdrukken daarmee geen fraude voorkomen. Daarmee is het doel van de opslag weg en is er dus geen argument om te rechtvaardigen dat de privacy van burgers hiermee aangetast wordt.
09-12-2017, 15:28 door Briolet
Door Aha: …Het was voorzien van twee wijsvingerafdrukken van de houder van het rijskdocument. Een moest bij aanvraag op de achterzijde van de in te leveren pasfoto komen, de andere op het 'Ausweiss' zelf.

…Was het veilig? (Als je het zo kan noemen?) Neen.
Honderden, misschien wel enkele duizenden van deze rijksdocumenten zijn nagemaakt en óf vervalst …

Als je de vingerafdruk zowel op het paspoort plaatst en ook de foto, dan is dat duidelijk bedoeld om te voorkomen dat men een echt paspoort voorziet van een andere foto.

Dit heeft niets te maken met de duizenden vervalste paspoorten in hun geheel vervalst zijn, of waar blanco paspoorten gebruikt zijn. Dan is het simpel om gewoon op beide plekken dezelfde afdruk te plaatsen. Dit heeft dus niets met de beoogde beveiliging door een vingerafdruk te doen.
09-12-2017, 18:21 door Anoniem
Door Anoniem: De oorspronkelijke vraag was of hij zelf voor- of tegenstander van de opslag van vingerafdrukken in het paspoort is. Niet wat het kabinet of het ministerie vindt. :-)
Nee, het zijn vragen "aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties". Sla de PDF erop na, het staat er. Dit zijn geen persoonlijke vragen, dit zijn vragen aan het ambt, en ze worden beantwoord door wie op dat moment het ambt bekleedt. Die spreekt dan niet op persoonlijke titel, die spreekt namens zijn ambt.

Daarom kan het ook gebeuren dat een minister of staatssecretaris moet opstappen vanwege een fout die een voorganger heeft gemaakt. De verantwoordelijkheid is gekoppeld aan het ambt, en die gaat over op de opvolger.

En dat gebeurt overal. Stel dat jij als ontwikkelaar aan een automatiseringsproject meewerkt, en op een gegeven moment moet er een ontwerpkeuze gemaakt worden. Jij vindt dat de beste optie A is en verder vindt iedereen dat B de juiste keuze is. Jouw argumenten overtuigen de rest niet. Dan wordt het B, en dan kan je niet de rest van het project gaan doen alsof het A was, je moet een keuze ondersteunen die niet de jouwe was. En als je een keer een voorlichtingssessie over het project houdt en je wordt gevraagd waarom het team B koos en niet A dan is het juiste antwoord op die vraag niet jouw persoonlijke overweging (je kan moeilijk stellen dat B gekozen is omdat jij A zag zitten) maar gaat het om de redenen die de rest had om B beter te vinden.
09-12-2017, 18:58 door Anoniem
Inderdaad: Hoe weten wij of het verzamelen van vingerafdrukken - onder het mom van fraude - geen smoes is?
Als dat klopt, dan is het wachten op een privacy-organisatie die dit gaat aanvechten bij het Europese Hof...
09-12-2017, 22:38 door Anoniem
Het frappante is, is dat men bij de grootse grenscontrolepost van het land (Schiphol), bij de automatische douane controle, men juist met behulp van een fotocamera je hoofd vergelijkt met die op je paspoort. Met andere woorden, juist look-a-like fraude is hierdoor nog altijd mogelijk. Als dat dus echt de grootste zorg was van het ministerie, dan hadden ze deze vorm van controle toch ook nooit mogen toestaan?
09-12-2017, 22:55 door Anoniem
Je hebt dus een situatie waarin "alvast" zo'n chip-met-vingerafdruk ingevoerd is, en ook maar vast verplicht gesteld, waarmee, en ook in verschillende bestuursrechtzaken, uitgebreid over alle burgers met bezwaar heengewalst is. En nu is duidelijk geworden dat die vingerafdrukken helemaal niet gebruikt worden en dat dat chipuitlezen maar wat moeilijk en bewerkelijk gevonden wordt. Er is een hoop geld verpatst aan het hebben van een mogelijkheid die vervolgens onbenut blijft.

Waarom is er dan over de burgers en hun bezwaren heengewalst? Knops heeft hiermee alleen maar meer uit te leggen. Natuurlijk is hij het nieuwe hoofd en zijn het eerdere beroepsleugenaars geweest die dit ingevoerd hebben, maar dat mag geen smoes zijn om ook het begrip politieke verantwoordelijkheid nog maar een keertje nog maar een stukje verder uit te hollen.

Dus, waarom wilde de overheid met liefde buigen voor brussel maar vooral niet de eigen burger de ruimte geven en paspoorten zonder chips en vingerafdrukken uitgeven? En waarom moet daar nu weer over gelogen worden? Antwoord, graag, Knops.

Vooral ook omdat steeds maar weer blijkt dat degenen waarvan we het echt niet willen met gemak grossieren in valse papieren: Het hele moeilijk doen met chipjes en vingerafdrukken zorgt dus alleen maar voor ongemak en onbehagen bij de brave burger. Beiden hebben geen enkele toegevoegde veiligheidswaarde, en zijn zodoende "snake oil" (technische term). Alweer, Knops, leg eens uit waarom het ministerie die uitkomst prefereert boven dat de overheid het eens zou presteren aan de wensen van de burger te voldoen?

Want dit is een van de vele redenen waarom ik de Nederlandse overheid al tijden absoluut niet meer vertrouw. Heel typisch dat iedere bewindsman kennelijk een sokpop voor andere belangen blijkt te zijn. Dat zie je zo vaak, en nu ook weer hier. Als Knops denkt van niet, laat maar zien dan. Hierboven alvast wat prangende vraagjes om overtuigend te beantwoorden.
10-12-2017, 11:00 door Anoniem
De oorspronkelijke vraag was of hij zelf voor- of tegenstander van de opslag van vingerafdrukken in het paspoort is. Niet wat het kabinet of het ministerie vindt. :-)

Dat is een onzinnige vraag; een minister of staatssecretaris behoort immers enkel het kabinetsstandpunt te vertolken.
10-12-2017, 11:03 door Anoniem
juist look-a-like fraude is hierdoor nog altijd mogelijk

Probeer jij maar eens een lookalike te vinden, die hetzelfde gezicht heeft als jij, bij een biometrische facial recognition check. Ik wens je veel succes, want de kans dat dat gaat lukken is nihiel. Zelfs al vind je iemand die op het eerste gezicht ontzettend op jou lijkt. Bedenkt daarbij ook dat men niet de meest simpele consumenten vorm van dergelijke techniek gebruikt.
10-12-2017, 13:18 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Aha: Was het veilig? (Als je het zo kan noemen?) Neen.
Honderden, misschien wel enkele duizenden van deze rijksdocumenten zijn nagemaakt en óf vervalst wat veel mensen gelukkig redde van deportatie of mogelijke doodstraf.

Conclusie: Maakt een vingerafdruk een identiteitsbewijs veiliger. heel waarschijnlijk neen.

Probeer de vingerafdruk die ook is opgeslagen in de chip van je paspoort maar eens te vervalsen dan...

Niets is niet te kraken...als je het maar lang genoeg probeert. Als 100% veiligheid bestond, toonde 3/4 van deze site nutteloze informatie of misschien was security.nl wel helemaal overbodig.
10-12-2017, 15:32 door Anoniem
Het Europees Mensenrechtenhof in Straatsburg buigt zich begin 2018 over de rechtmatigheid van vingerafdrukken in EU-paspoorten n.a.v. de NLse bezwaarzaken, ondersteund door burgerrechtenvereniging Vrijbit.
11-12-2017, 06:35 door Anoniem
Ik moet ineens denken aan alle nieuwe smartphones e.d. met vingerscanner. Als je een database met vingerafdrukken hebt word het langzaam erg makkelijk zonder iemands medeweten diens telefoon te ontgrendelen.
11-12-2017, 07:23 door Anoniem
Door Anoniem:
De oorspronkelijke vraag was of hij zelf voor- of tegenstander van de opslag van vingerafdrukken in het paspoort is. Niet wat het kabinet of het ministerie vindt. :-)

Dat is een onzinnige vraag; een minister of staatssecretaris behoort immers enkel het kabinetsstandpunt te vertolken.

Maar is het een politiek antwoord (van het kabinet) of een ambtelijk antwoord (van het departement).
Dus in hoeverre is dhr Knops al afgericht door zijn ambtenaren?
11-12-2017, 12:02 door Anoniem
Door Anoniem: Ik moet ineens denken aan alle nieuwe smartphones e.d. met vingerscanner. Als je een database met vingerafdrukken hebt word het langzaam erg makkelijk zonder iemands medeweten diens telefoon te ontgrendelen.

Je zult dan nog steeds een goedgelijkende, actieve kopie van die vingerafdruk moeten maken.
Daarnaast staat meestal alleen de wijsvinger op je paspoort. Ik gebruik in principe mijn duim voor de telefoon. Dat werkt gemakkelijker als je hem in je hand hebt.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.