Als het gaat om de detectie van malware ontlopen de meeste virusscanners elkaar niet zoveel, maar een gratis anti-viruspakket zet de beste score neer, zo blijkt uit een test van het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives met echte besmette links en drive-by downloads op internet.
Om de effectiviteit van anti-virussoftware buiten een testomgeving om te testen voert AV-Comparatives elke maand een "real-world protection test" uit. In plaats van een laboratoriumomgeving met duizenden exemplaren wordt er met echte links en bestanden getest. De testresultaten van juli tot en met november zijn nu bij elkaar genomen. In deze periode werden er 1769 kwaadaardige links en websites met een Windows 10-systeem bezocht.
Alleen de gratis anti-virussoftware van Panda wist alle malware-exemplaren zonder tussenkomst van de gebruiker te detecteren. Vijftien van de 21 geteste anti-viruspakketten behalen een detectiescore van 99 procent of meer. Adaware eindigt met 95,4 procent onderaan. Microsoft Windows Defender weet 99,5 procent van de malware te detecteren.
Naast de detectie van malware werd er ook op false positives getest, waarbij de virusscanners met legitieme, schone software en domeinen kregen te maken. Het ging om zo'n duizend willekeurig gekozen populaire domeinen en zo'n tweeduizend populaire en nieuwe/aanbevolen downloads. Alleen de oplossing van CrowdStrike slaat geen enkele keer onterecht alarm. Gemiddeld gaan de anti-viruspakketten 19 keer de fout in.
F-Secure zet de slechtste score neer. 132 keer worden ten onrechte bestanden en websites geblokkeerd. Ook Seqrite, Symantec, Fortinet, BullGuard en Microsoft presteren slechter dan het gemiddelde. Vanwege het grote aantal false postives krijgen deze pakketten een lagere uiteindelijke beoordeling. Uiteindelijk worden Panda, Bitdefender, Tencent, Trend Micro, Kaspersky Lab, AVIRA, Avast, AVG, VIPRE, Emsisoft, ESET en McAfee als 'Advanced+' beoordeeld, de hoogste beoordeling.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.