Google heeft vorig jaar meer dan 700.000 apps uit de Play Store verwijderd die het Google Play-beleid schonden, een stijging van 70 procent ten opzichte van 2016. Het aantal "potentieel schadelijke apps" dat via de Play Store werd geïnstalleerd nam echter met 50 procent af ten opzichte van het jaar daarvoor.
Dat laat Andrew Ahn, productmanager van Google Play, in een blogposting weten. Apps die zich voordoen als andere apps, de zogeheten copycats, is één van de meest voorkomende overtredingen van het beleid. Vorig jaar wist Google meer dan 250.000 van dergelijke apps te verwijderen. Ook apps met "ongepaste content" zoals pornografie, extreem geweld en illegale activiteiten werden door verbeterde detectiemethodes tienduizenden keren uit de Play Store gehaald.
Ahn geeft geen cijfers over het aantal potentieel schadelijke apps. Het gaat in dit geval om malware waarmee sms-fraude kan worden gepleegd of Trojaanse paarden en apps die phishingaanvallen op gebruikers uitvoeren. Volgens Ahn is het aantal malware-apps in de Play Store "klein in volume" en investeert Google veel om dergelijke apps uit de Play Store te weren. Door de lancering van Google Play Protect vorig jaar is het aantal installaties van dergelijke apps via Google Play gehalveerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.