Er is een nieuwe versie van het op security-gerichte besturingssysteem Qubes OS verschenen die belangrijke bescherming tegen de Spectre- en Meltdown-aanvallen bevat, hoewel Qubes-gebruikers toch al minder risico liepen. Het Qubes-besturingssysteem wordt ontwikkeld door de Poolse rootkit-expert Joanna Rutkowska, tevens oprichter van Invisible Things Lab.
Qubes implementeert een "security by isolation" aanpak, wat het doet door verschillende programma's via virtualisatie van elkaar te scheiden. Als één programma wordt aangevallen heeft dit geen gevolgen voor de integriteit van de rest van het systeem. Daardoor zou het meer bescherming bieden dan veel huidige besturingssystemen. Bij de aankondiging van de Spectre- en Meltdown-aanvallen lieten de Qubes OS-ontwikkelaars al weten dat impact op het besturingssysteem beperkt was.
Qubes OS 4.0 maakt standaard in bijna alle gevallen gebruik van volledig gevirtualiseerde virtual machines, wat bescherming tegen de Meltdown-aanval biedt, zo laat het ontwikkelteam weten. Daarnaast zorgt virtualisatie ervoor dat één van de twee Spectre-aanvallen lastig is uit te voeren. In het geval van Qubes lopen alleen actieve virtual machines risico. Gebruikers kregen dan ook het risico om belangrijke virtual machines te sluiten als er minder betrouwbare virtual machines werden gebruikt.
Verder lieten de ontwikkelaars weten dat Spectre en Meltdown alleen read-only zijn, wat inhoudt dat een aanvaller de kwetsbaarheden niet kan gebruiken om bijvoorbeeld een backdoor te installeren. Ondanks de al aanwezige maatregelen bleken de eerste drie release candidates van Qubes 4.0 in bepaalde gevallen nog gebruik te maken van para-gevirtualiseerde virtual machines. Daardoor zou een Meltdown-aanval in bepaalde gevallen mogelijk zijn. In Qubes 4.0 Release Candidate 4 is dit probleem opgelost door nu overal virtualisatie te gebruiken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.