Een 32-jarige Britse man die wordt verdacht van het inbreken op allerlei Amerikaanse overheidssystemen, waaronder servers van het leger, NASA en verschillende ministeries, mag niet aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd, zo heeft het Britse hooggerechtshof vandaag geoordeeld (pdf).
De man werd in 2013 al door de Britse autoriteiten aangehouden, waarna hij op borgtocht vrijkwam. Een jaar later werd hij wegens de verschillende inbraken in de Verenigde Staten aangeklaagd. In 2015 werd de Brit wederom aangehouden nadat de Amerikaanse autoriteiten om zijn uitlevering hadden gevraagd. De man ging tegen zijn uitlevering in beroep, maar zonder succes. Een Britse rechter oordeelde in 2016 dat hij aan de VS mocht worden uitgeleverd.
De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd besloot in hetzelfde jaar het uitleveringsbevel te ondertekenen. De hackverdachte tekende opnieuw beroep aan tegen zijn uitlevering en trok nu aan het langste eind. Volgens de rechter is er geen reden waarom hij niet in Engeland kan worden berecht en een eventuele uitlevering grote gevolgen voor zijn gezondheid kan hebben. De rechter liet wel weten dat de Brit in Groot-Brittannië kan worden vervolgd, zo meldt The Guardian. The Courage Foundation, die de man de afgelopen jaren ondersteunde, is blij met de uitspraak en spreekt van een "grote overwinning voor de vrije meningsuiting op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.