Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft het voorstel voor de Cybersecuritywet naar de Tweede Kamer gestuurd. De wet verplicht aanbieders van essentiële diensten, zoals drinkwaterbedrijven, banken en beheerders van gas- en elektriciteitsleidingen, om "adequate maatregelen" te nemen tegen digitale aanvallen van buitenaf.
Wanneer er zich toch een cyberincident voordoet wordt verwacht dat organisaties de techniek en organisatie goed op orde hebben om de situatie snel onder controle te kunnen brengen en de gevolgen daarvan zo veel mogelijk te beperken. De huidige meldplicht voor de vitale sector die per 1 januari van dit jaar is ingevoerd zal onder de Cybersecuritywet worden uitgebreid. Op termijn zullen toezichthouders toezien op de naleving van de beveiligingseisen en zo nodig ook sancties opleggen.
In de Cybersecuritywet wordt de Europese NIB-richtlijn omgezet naar Nederlands recht. Het doel is dat lidstaten hun digitale weerbaarheid verbeteren en beter met elkaar samenwerken, zodat Europa digitaal veiliger wordt. De Cybersecuritywet zal straks ook gaan gelden voor aanbieders van onlinemarktplaatsen, cloudcomputerdiensten en onlinezoekmachines.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.