De politie heeft vorig jaar via gezichtsherkenningssoftware zo'n duizend foto's verwerkt, wat uiteindelijk leidde tot de identificatie van 93 verdachten. In de 900 gevallen waarbij het niet lukte om iemand te identificeren stond de persoon niet in de database of was de kwaliteit van de foto niet voldoende, zo meldt NRC vandaag.
De politie is eind 2016 met het gezichtsherkenningsproject begonnen. De gebruikte software, genaamd CATCH, vergelijkt de foto van een verdachte met ruim een miljoen foto’s van veroordeelden en arrestanten die in een database zijn opgeslagen. Wanneer de software een hit vindt wordt die door twee experts onafhankelijk van elkaar gecontroleerd. De beelden waarmee wordt gewerkt zijn afkomstig van allerlei bronnen, zoals beveiligingscamera’s, pinautomaten, sociale media en observatie-eenheden.
De afbeeldingen worden vervolgens vergeleken met de zogeheten 'strafrechtdatabase'. Deze database bevat de foto's van mensen die zijn aangehouden voor een strafbaar feit waar voorlopige hechtenis voor staat. De politie mag in deze database zoeken zonder opdracht van een officier van justitie of toestemming van een onderzoeksrechter. Wanneer er wordt gezocht in de 'vreemdelingendatabase', met foto's van asielzoekers en illegalen, is die opdracht of toestemming wel verplicht.
De Nationale Politie beschikt sinds vorig jaar ook over een smartphone-app waarmee er afbeeldingen naar CATCH kunnen worden gestuurd. De app is echter voor een "beperkte groep" beschikbaar. Volgens de politie is gezichtsherkenningstechnologie een groot succes en zal die naar verwachting vaker in de toekomst worden ingezet. Inmiddels wordt er ook geëxperimenteerd met gezichtsherkenningssoftware van de Franse gendarmerie die gezichten in een opgenomen video van mensenmassa’s kan herkennen.
Er is ook kritiek op de ontwikkeling. Eerder luidde de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF de noodklok over het gebruik van gezichtsherkenningssoftware door de Amerikaanse politiediensten. De software zou niet feilloos werken, waardoor onschuldige mensen onterecht van een misdrijf kunnen worden verdacht. Ook de Nederlandse burgerrechtenbeweging Bits of Freedom maakt zich zorgen. De politie laat daarop weten dat de software niet in real-time werkt en altijd door experts wordt gecontroleerd. Het gebruik van real-time gezichtsherkenning in de toekomst wordt echter niet uitgesloten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.