De overheid steunt een systeem waarmee burgers hun medische data zelf via hun eigen computer of smartphone kunnen beheren en er zelf voor kunnen kiezen om die data met zorgverleners te delen. Dat laat minister Bruins van Medische Zorg en Sport tegenover de Volkskrant weten.
De persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo), zoals het nieuwe systeem heet, wordt ontwikkeld door een samenwerkingsverband van patiënten, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en het Nationaal ict-instituut voor de zorg. De overheid subsidieert de ontwikkeling met een bedrag van 3 miljoen euro. Burgers kunnen straks in overleg met hun zorgverleners, zoals huisarts, ziekenhuis, fysiotherapeut of apotheek, bepalen welke gegevens in hun pgo komen.
Deze gegevens zijn van de zorgverleners afkomstig. Vervolgens kan de burger zelf kiezen met welke andere zorgverleners hij de data wil delen. Op dit moment vindt er een pilot met het systeem plaats die in de zomer moet zijn afgerond. Het systeem zelf zou volgend jaar beschikbaar moeten komen en de beveiliging zal aan de hoogste eisen voldoen, aldus Bruins.
Op dit moment werken veel zorgverleners al met het "landelijk schakelpunt", de opvolger van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Via het landelijk schakelpunt wisselen ziekenhuizen, apotheken en huisartsen nu al informatie uit, als patienten daar zelf toestemming voor hebben gegeven. Een verschil tussen het landelijk schakelpunt en de pgo is dat er niet één systeem voor alle Nederlanders komt en burgers meer controle hebben.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.