image

Nieuwe versie van beveiligd besturingssysteem Qubes

donderdag 29 maart 2018, 15:33 door Redactie, 3 reacties

Na bijna twee jaar in ontwikkeling te zijn geweest is er een nieuwe versie van het beveiligde besturingssysteem Qubes verschenen. Het Qubes-besturingssysteem implementeert een "security by isolation" aanpak, wat het doet door verschillende programma's via virtualisatie van elkaar te scheiden.

Als één programma wordt aangevallen heeft dit geen gevolgen voor de integriteit van de rest van het systeem. Daardoor zou het meer bescherming bieden dan veel huidige besturingssystemen. Qubes 4.0 introduceert onder andere volledig gevirtualiseerde virtual machines, een nieuwe volume-manager om virtual machines op externe harde schijven aan te maken en een flexibele firewall-interface. Ook zijn er meerdere templates voor wegwerp-virtual machines toegevoegd en is de veiligheid van back-upfunctie opgeschroefd. Tevens is de architectuur van het besturingssysteem "fundamenteel verbeterd".

Reacties (3)
29-03-2018, 17:34 door Anoniem
Het enige dat ik mis is om Qubes in mijn dagelijkse leven te gebruiken is Windows 10 support; ik heb geen zin om te downgraden naar Windows 7 en tevens te moeten dualbooten elke keer als ik wil gamen of een Windows software nodig heb.
30-03-2018, 00:48 door Anoniem
Door Anoniem: Het enige dat ik mis is om Qubes in mijn dagelijkse leven te gebruiken is Windows 10 support; ik heb geen zin om te downgraden naar Windows 7 en tevens te moeten dualbooten elke keer als ik wil gamen of een Windows software nodig heb.

Het is een besturingsysteem geen Windows programma...

De vraag is hoe veilig dit isoleren met VM's eigenlijk nog is met spectre, meltdown en vele andere hardwarebugs.
30-03-2018, 09:21 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-03-2018, 10:06
Door Anoniem: Het enige dat ik mis is om Qubes in mijn dagelijkse leven te gebruiken is Windows 10 support; ik heb geen zin om te downgraden naar Windows 7 en tevens te moeten dualbooten elke keer als ik wil gamen of een Windows software nodig heb.

Ik begrijp dat je het lastig vind dat sommige games alleen onder W10 draaien. Maar W10 support in Linux zou de omgekeerde wereld zijn. De game fabrikanten moeten gewoon een Linux versie uitbrengen maar willen geen tijd en geld steken in een Linux variant omdat ze daar niks aan kunnen verdienen want het marktaandeel is helaas te klein. Dat komt uitsluitend vanwege de geraffineerde marketing van Microsoft en niet door de kwaliteit van de MS software.
Linux is beter en efficiënter geprogrammeerd dan Windows en dus zouden games prima onder Linux kunnen draaien.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.