Mark Zuckerberg heeft tijdens zijn hoorzitting voor de Amerikaanse senaat verschillende verklaringen over Facebook gegeven die niet helemaal kloppen of onjuist zijn, zo stelt persbureau Associated Press (AP). Zo stelde Zuckerberg dat er een instelling is waarmee gebruikers kunnen aangegeven dat er geen gegevens rond advertenties worden verzameld.
Zo'n instelling blijkt niet te bestaan, aldus de Associated Press. Gebruikers kunnen wel aangeven dat ze geen gerichte advertenties willen zien, maar dat stopt niet het dataverzamelen. Facebook kijkt ook naar demografische informatie, de gebruikte telefoon en zelfs politieke voorkeuren om gebruikers gericht te kunnen benaderen. Gebruikers kunnen deze categorieën wel één voor één uitschakelen. "Maar als je een nieuwe pagina leuk vindt, op een nieuwe advertentie klikt of je e-mailadres aan de contactlijst van een bedrijf toevoegt, kun je weer van vooraf aan beginnen", zo stelt het persbureau.
Ook verklaarde Zuckerberg dat Facebook specifieke dingen over gebruikers verzamelt, ook als die niet op de sociale netwerksite zijn ingelogd. Dit zou nodig zijn om ervoor te zorgen dat mensen geen misbruik van de systemen maken. Ook later tijdens de hoorzitting liet Zuckerberg weten dat er voor "veiligheidsdoeleinden" gegevens van mensen worden verzameld die geen Facebook-gebruiker zijn. Volgens de Associated Press verzamelt Facebook allerlei informatie, maar lijkt een zeer klein deel daarvan voor veiligheidsdoeleinden te zijn.
Het persbureau stelt verder dat Facebook websites en apps betaalt voor het plaatsen van trackingcookies en trackingpixels, alsmede "like" en "share" knoppen. Deze onderdelen sturen vervolgens informatie over het surfgedrag van mensen terug naar Facebook. Gisteren werd bekend dat meerdere Nederlandse zorgverzekeraars de trackingpixels van Facebook gebruiken. In februari oordeelde een Belgische rechter nog dat Facebook moet stoppen met het volgen van Belgische internetgebruikers via dergelijke methodes.
Tijdens zijn hoorzitting voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden weigerde Zuckerberg om zijn steun voor nieuwe wetgeving uit te spreken of de werkwijze van Facebook aan te passen. De Amerikaanse beurs reageerde positief op de hoorzitting van Zuckerberg. Gedurende de twee dagen steeg de beurswaarde van Facebook met ruim 5 procent, zo meldt persbureau Reuters.
De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF hekelt de uitleg van Zuckerberg dat gebruikers "volledige controle" hebben over wat ze delen op Facebook. Dit gaat namelijk geheel voorbij aan de vele manieren waarop gebruikers onwetend informatie met Facebook "delen", zegt Gennie Gebhart van de EFF. Ook zij wijst naar de trackingpixels, cookies en like-knoppen die overal op internet worden gebruikt. "Gebruikers delen deze informatie niet met Facebook. Het wordt actief en stilletjes van ze afgenomen", merkt ze op. De verklaring van Zuckerberg dat gebruikers volledige controle hebben is volgens de EFF dan ook een "rookgordijn".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.