15-04-2018, 12:39 door Anoniem en 15-04-2018, 13:19 door Anoniem
Voor de duidelijkheid: Ik ben Anoniem, 02:11.
Als het CBS duidelijk maakt, hóe die selectie wordt gedaan, kan ik er nog eens over nadenken om mee te doen. Ik zie wel degelijk het belang in van zulke enquêtes, nog even afgezien, hoe er met de uitkomsten kan worden gemanipuleerd. Ook de belofte van anonimiteit is onvoldoende gegarandeerd. Kan dit wel worden gedaan, is het ook geen probleem, als die gegevens 'op straat' komen te liggen, ze zijn dan toch -in de basis- anoniem. Dit is zeker niet het geval, als je de enquête invult via het internet. In geval van een formulier, zou je dit altijd goed moeten onderzoeken, of er niet ergens stiekem een streepjescode o.i.d. staat, wat vaak het geval is.
Ik heb wel meegedaan aan enquêtes, waarbij dat allemaal niet voorkwam. Toch kreeg ik dan een brief ter herinnering. Gebeld: "Wij tellen het aantal reacties t.o.v. de uitgezonden vragen. Komen wij reacties tekort, dan krijgt iédereen een herinneringsbrief. Wij weten niet, wie wel/niet heeft gereageerd. Velen krijgen die dan ten onrechte, maar zo houden we de zaak echt anoniem." Kijk, dat is netjes. Kost wel meer, maar de anonimiteit is dan redelijk gegarandeerd.
Misschien is er wel een verband tussen de bereidheid om aan enquetes en steekproeven mee te doen en iets wat onderzocht wordt. Stel dat ze onderzoeken hoeveel vertrouwen mensen in de overheid hebben. Mensen die de overheid voor geen meter vertrouwen zullen minder geneigd zijn om mee te doen. De uitslag wordt dan positiever dan wat werkelijk leeft in de bevolking. Op die manier zullen mensen die bovengemiddeld gevoelig zijn voor hun privacy ook minder snel meedoen.
Dat kunnen ze ondervangen, door formulieren toe te zenden, waarin geen persoonsgegevens worden gevraagd en te zorgen, dat geen enkel blok gegevens kunnen worden herleid tot een persoon. Geen enquêtes via internet. Daarom willen we ook niet stemmen per computer/internet.
Als de betrouwbaarheid van de overheid zou worden onderzocht, zou ik juist wel meedoen, dan kan ik op die manier mijn mening erover geven. Alles staat of valt echter met de anonimiteit.
Daarnaast heb ik er ook aan gedacht, om de gevraagde gegevens 'niet naar waarheid' in te vullen. Ik heb wel eens vernomen, dat mensen dat hebben gedaan bij privacy gevoelige vragen, omtrent inkomen, schulden e.d. Op die manier worden de uitkomsten van een enquête ook onbetrouwbaar/waardeloos.
Het paradoxale is dat je er zelf actief aan hebt bijgedragen om de resultaten minder betrouwbaar te maken.
Dat door mijn weigering resultaten worden vertekend, het zij zo. Ik begrijp het belang van een willekeurige selectie, maar de pijn zit 'm in 'willekeur', daar zet ik vraagtekens bij.
Een van mijn ex-werkgevers was geïnteresseerd in de mogelijkheid voor subsidie van het personeel in de groep 50-55+. Die had de gegevens al doorgestuurd naar het (commerciële) enquête-bureau. Ik was des duivels. Voor straf niet meegedaan, ik zat wel degelijk in de beoogde groep, dus de werkgever miste in mijn geval een behoorlijke duit subsidie. Dit heb ik ook naar hen toe aangegeven. Nooit enige consequentie ondervonden, ze wisten dat ze 'fout' zaten.