Ik kan het nu zo snel niet terugvinden, maar geruime tijd geleden (vorig jaar, misschien eerverleden jaar) kwam ik ergens tegen dat de overheid onderzoek doet naar vereenvoudigde stembiljetten. Daar kleur je apart een vakje voor het lijstnummer en een vakje voor het kandidaatnummer van de aangegeven lijst in. Dat betekent dat niet alle kandidaatnamen meer op het stembiljet staan en dus werd er uitgebreid getest met hoe het goed of slecht het proces voor mensen met allerlei beperkingen werkt.
Een van de voordelen ervan was dat je het papier steviger kan maken zodat het met een scanner geteld kan worden. Ook de betrouwbaarheid daarvan werd uitgebreid getest in dat project, inclusief alle manieren waarop mensen de vakjes niet al te perfect inkleuren en de machinale herkenbaarheid daarvan.
Volgens mij wil men iets waar al lang en breed aan gewerkt wordt. Zorgvuldigheid kost wel een hoop tijd, maar bij verkiezingen is die zorgvuldigheid wat mij betreft volledig op zijn plaats. Want zoals Koopmans zegt:
Het kan niet zo zijn dat er stemmen verloren gaan. Het mag nooit zo zijn dat mensen twijfelen 'wordt mijn stem wel geteld'.
Maar Koopmans heeft het niet alleen over elektronisch tellen vandaarvoor geschikt stembiljetten, hij heeft het ook over elektronisch stemmen.
Dan moet je daar ook wel goede apparaten voor hebben, dat we niet bang hoeven te zijn dat de Russen die beïnvloeden of één of andere hacker. Ik ben ervan overtuigd dat het kan.
Zucht. Koopmans is geen ICT'er, hij is diplomaat en jurist, in Oxford gepromoveerd in internationaal recht. Ongetwijfeld is hij geen domoor, maar de overtuiging dat er goede apparaten voor te maken zijn waar de Russen en hackers geen invloed op hebben kan hij beter aan mensen overlaten die daar deskundig in zijn. Die "ik ben overtuigd dat het kan"-houding is trouwens een recept voor zelfoverschatting en vermoedelijk een van de redenen dat bij de overheid zoveel automatiseringsprojecten ernstig ontsporen.
Een ander document dat ik niet meer terug weet te vinden was een internationale inventarisatie van het succes van elektronisch stemmen in allerlei landen. Een opvallende conclusie was dat de voorstanders zich ten onrechte rijk rekenden. Men dacht steeds dat je met automatisering kosten bespaart, maar de praktijk was dat het controleren van stemcomputers die lang opgeslagen hebben gestaan, het up-to-date brengen van de software en het opnieuw testen en certificeren van het hele zwikkie neerkwam op een fors en dus duur ICT-project per verkiezing, en het viel duur genoeg uit om de besparingen weg te vagen. Dit ICT-traject kan je natuurlijk niet over slaan als je hackers en Russen buiten de deur wilt houden.
Vroeger, toen ik nog automatiseerder was voordat "het is toch niet meer van deze tijd dat..." als argument serieus werd genomen (of had ik het geluk een verstandige werkomgeving te hebben?), was het een open deur dat je de kosten van automatiseren afwoog tegen de te verwachten besparing. Het automatiseren van werkzaamheden die weliswaar arbeidsintensief waren maar die maar slechts zelden voorkwamen won het door die afweging zelden of nooit van het automatiseren van dagelijkse werkzaamheden. Verkiezingen zijn zeer arbeidsintensief, maar we doen het niet bepaald dagelijks. Dat is niet de meest voor de hand liggende kandidaat voor automatisering, de kans is groot dat je geld in iets anders steken meer opbrengt.
Het vereenvoudigen van de stembiljetten is uitstekend om aan te werken. Geautomatiseerd tellen van stemmen is zeker iets om te onderzoeken (wat ook gebeurt), maar bij de afweging of je het ook in moet voeren moet meegewogen worden of de terugkerende kosten per verkiezing om de apparatuur te controleren en bij te werken wel opwegen tegen de besparing.
In het automatiseren van het stemmen zelf zie ik geen heil. Zelfs als je die kant toch opwilt is het niet verstandig om alles tegelijk aan te pakken. Begin met een vereenvoudigd stembiljet, ga dan, als ervaring daarmee de conclusie oplevert dat er nog een hoop te winnen valt, door met het automatisch tellen van die biljetten. Met de inzichten die dat oplevert op het gebied van beheren, verzegeld bewaren, upgraden, hertesten en hercertificeren van die systemen kan heb je na een aantal verkiezingen een basis om verstandig na te denken over een eventuele volgende stap.