De Europese databeschermingsautoriteit EDPS maakt zich zorgen over de privacygevolgen van het koppelen van allerlei grote EU-databases aan elkaar en roept op tot een debat. De Europese Commissie heeft voorstellen gedaan om grote EU-informatiesystemen aan elkaar te kunnen koppelen.
De EU beheert verschillende grootschalige it-databases die door autoriteiten in de lidstaten voor zaken als migratie, asiel en veiligheid worden gebruikt. De Europese Commissie heeft voorstellen voor interoperabiliteit gedaan, zodat deze systemen met elkaar kunnen samenwerken en informatie uitwisselen. Volgen EDPS Giovanni Buttarelli heeft de EU een slimmere aanpak nodig om informatie op het gebied van veiligheid en grensbeleid uit te wisselen.
Het voorstel van de Europese Commissie gaat echter veel verder, zo merkt hij op. Zo krijgen publieke autoriteiten de bevoegdheid om de data in EU-it-systemen voor onderzoek naar identiteitsfraude en identiteitscontrole te gebruiken. Ook wordt de toegang van opsporingsdiensten tot databases die geen informatie van opsporingsdiensten bevatten gestroomlijnd. Het geven van politie en andere diensten toegang tot informatie die niet voor politiewerkzaamheden is verzameld heeft gevolgen voor de bescherming van fundamentele mensenrechten, aldus de EDPS in een opinie (pdf).
De privacywaakhond maakt zich met name zorgen over het aanleggen van een gecentraliseerde database die informatie van miljoenen niet-Europeanen bevat, waaronder hun biometrische gegevens. De omvang van de database en aard van de opgeslagen data houdt in dat een datalek een groot aantal mensen raakt. Volgens de EDPS moeten de juiste juridische, technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen in elke database worden verwerkt, en dat met name aandacht wordt gegeven aan het doel en de voorwaarden van het gebruik.
"Zowel in juridische als technische termen voegen de voorstellen een extra laag van complexiteit toe aan bestaande en toekomstige EU-database met onduidelijke gevolgen voor databescherming en andere fundamentele rechten en vrijheden, alsmede voor de governance en toezicht van de databases", zegt Buttarelli. Met deze onzekerheden in het achterhoofd roept hij op tot een breder debat over dit probleem voordat er verdere stappen worden genomen om de voorstellen van de Europese Commissie over interoperabiliteit te implementeren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.