Zzp'ers zijn verplicht om hun btw-nummer op hun website te vermelden, wat tevens ook het burgerservicenummer (BSN) bevat. Het is echter lastig om dit te veranderen, zo heeft staatssecretaris Snel van Financiën op Kamervragen van het CDA en de VVD laten weten.
De partijen hadden de staatssecretaris vragen gesteld over onder andere de samenstelling van het btw-nummer en de verplichting voor zzp'ers om dit op hun website te vermelden. Dit staatssecretaris bevestigt dat zzp'ers inderdaad verplicht zijn het btw-nummer te vermelden. "De EU heeft regels vastgesteld voor ondernemers die producten en diensten aanbieden via een website. Die regels gaan onder andere over welke informatie de ondernemer op de website moet plaatsen, waaronder het btw-identificatienummer."
Het btw-nummer bestaat uit de landcode NL, een RSIN/fiscaal nummer of burgerservicenummer (BSN) en een toevoeging van drie posities (B01 t/m B99). Voor ondernemers/natuurlijke personen, waaronder zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), bevat het btw-identificatienummer het BSN. De Kamerleden wijzen naar het risico om het BSN zomaar openbaar te maken. Zo staat het BSN sinds 2014 niet meer op de standaardpagina van het paspoort om zo identiteitsfraude te voorkomen.
Volgens Snel is het echter lastig om naar een "andere nummersystematiek" om te schakelen. Hij noemt hierbij de geschiedenis van het BSN dat uit het fiscaal nummer (fi-nummer) van de Belastingdienst voorkomt. De fiscus introduceerde het fi-nummer met het oog op geautomatiseerde afhandeling van fiscale processen. Zodoende is het fi-nummer onderdeel geworden van het btw-nummer en ingevoerd in vele andere processen en systemen, zowel bij de Belastingdienst als bij bedrijven. Het fi-nummer werd uiteindelijk doorontwikkeld tot sofi-nummer en daarna tot BSN.
Het BSN wordt inmiddels overheidsbreed gebruikt voor communicatie tussen burgers en overheid. "In de loop van de tijd is echter ook het denken over de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (privacy) veranderd. Met de toename van het belang van privacy en de door de overheid in dit licht bepleite en gepraktiseerde omgang met het BSN, heeft de doorontwikkeling van het aanvankelijk fiscale identificatienummer tot BSN een andere lading gekregen. Tegelijkertijd compliceert juist de brede toepassing van het BSN en de afhankelijkheid tussen processen waarin BSN en btw-identificatienummer worden gebruikt, een omschakeling naar een andere nummersystematiek", aldus de staatssecretaris.
Hij merkt op dat hij openstaat voor een btw-identificatienummer dat niet meer het BSN bevat, maar dat dit vanwege de geschiedenis van het BSN een grote impact heeft. "Dit geldt niet alleen voor de Belastingdienst, maar ook voor de ondernemers", merkt Snel op. De mogelijkheden om een andere nummersystematiek toe te passen worden op dit moment echter onderzocht. Voor de zomer van dit jaar zou de Tweede Kamer hierover een update moeten ontvangen (pdf).
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.