Verschillende Chinese bedrijven monitoren de hersengolven van het personeel om zo de emotionele staat van medewerkers vast te stellen. Iets wat zou moeten helpen bij het verhogen van de arbeidsproductiviteit en het voorkomen van ongelukken, zo meldt de South China Morning Post.
Eén van de bedrijven is Hangzhou Zhongheng Electric, dat het personeel van een sensor heeft voorzien die de hersengolven monitort. Op deze manier kunnen emotionele pieken zoals depressie, angst en woede worden opgemerkt. Volgens de South China Morning Post wordt de technologie op "ongekende schaal" in Chinese fabrieken, openbaar vervoer, staatsbedrijven en het leger toegepast.
Een Chinese universiteit heeft subsidie van de Chinese overheid gekregen om de technologie te onderzoeken. Volgens één van de betrokken onderzoekers is de Chinese technologie gelijk aan die van Westerse landen, maar is China het enige land waar het op grote schaal op de werkvloer wordt ingezet. De ongekende hoeveelheid data die dit oplevert zou China de komende jaren een voordeel moeten geven tegenover de concurrentie.
Er zijn echter ook kritische geluiden. "Er is geen wetgeving om het gebruik van dit soort apparatuur in China te beperken. De werkgever heeft een sterke drijfveer om de technologie voor een hogere winst te gebruiken en werknemers bevinden zich over het algemeen in een slechte positie om 'nee' te zeggen", aldus een hoogleraar managementpsychologie aan de Beijing Normal University. "De verkoop van Facebookgegevens is al erg genoeg. Hersensurveillance brengt privacymisbruik naar een heel nieuw niveau."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.