Vandaag is de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv), ook bekend als de 'sleepwet', van kracht geworden. De wet geeft de AIVD en MIVD nieuwe bevoegdheden voor het onderscheppen en opslaan van internetverkeer van de kabel, alsmede een uitgebreidere hackbevoegdheid.
Daarnaast staat de wet de diensten toe om de apparaten van derden te hacken die zelf geen doelwit van de diensten zijn. Het gaat dan om apparaten die met een doelwit in verbinding staan, bijvoorbeeld de netwerkapparatuur die door een systeembeheerder wordt onderhouden. Tientallen beveiligingsexperts waarschuwden in een open brief voor de gevolgen van de sleepwet en tijdens het referendum over de Wiv stemde een meerderheid van de kiezers tegen.
Het kabinet kwam daarop met een aantal aanpassingen, maar die zijn nog niet allemaal in de wet verwerkt terwijl die vandaag wel is ingegaan. "Sommige garanties komen zo snel mogelijk in de wet zelf te staan. Andere eventueel later, na evaluatie van de wet over twee jaar. Het kabinet heeft dit toegezegd na het referendum van maart 2018", zo laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten. De AIVD kondigt aan dat het vanaf vandaag volgens de Wiv 2017 werkt en secuur met de 'vergaande bevoegdheden' zal omgaan.
Een coalitie van burgerrechtenorganisaties, maatschappelijke organisaties en bedrijven is echter van plan om binnenkort een kort geding te starten om de sleepwet uit te laten stellen. Volgens de organisaties zijn de aangekondigde aanpassingen niet genoeg. Wanneer het kort geding zal plaatsvinden is nog niet bekend. "We zijn ervan overtuigd dat deze wet nog steeds beter kan worden. En dat de wet zoals die er nu ligt bij de rechter van tafel zal worden geveegd", zegt Ton Siedsma van Bits of Freedom.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.