Ruim 12 miljoen Nederlanders hebben zich aangemeld voor het Landelijk Schakelpunt (LSP), de opvolger van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat staat in het rapport "Effecten en baten gebruik zorginfrastructuur" van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), die het LSP beheert.
Het LSP maakt het mogelijk om medische gegevens tussen zorgverleners uit te wisselen, zoals de huisarts en de apotheek. Dit mag alleen na expliciete toestemming van de patiënt. Wekelijks worden via het LSP ruim een miljoen berichten met medische gegevens en in totaal ongeveer zes miljoen berichten uitgewisseld. Begin 2014 hadden nog minder dan 4 miljoen Nederlanders toestemming gegeven. Dat is inmiddels naar 12,3 miljoen opgelopen.
Het zijn met name apotheken die toestemming van burgers krijgen om hun medische gegevens te benaderen. Apotheken hebben van 10,3 miljoen Nederlanders toestemming ontvangen. Bij huisartsen gaat het om 6,4 miljoen Nederlanders. "De ontwikkeling bij de apotheken bevestigt het belang dat apothekers zien in de opt-in van hun patiënten. En de inspanning die zij leveren om relevante volumes te realiseren. Huisartsen vragen nog minder vaak hun patiënten om toestemming", zo laat het rapport weten (pdf).
Volgens VZVZ zijn burgers zich onvoldoende bewust van het belang van actuele medische gegevens. Daarom is er een website en een publiekscampagne gestart onder de naam “Volgjezorg”. Via de website volgjezorg.nl kunnen mensen zien wie zijn of haar gegevens hebben aangemeld of ingezien bij het LSP. Ook is het mogelijk om de gegeven toestemming weer in te trekken. "Misbruik wordt zo zichtbaar gemaakt. Het wordt dan ook meteen duidelijk dat alleen behandelende zorgverleners gegevens hebben ingezien", aldus VZVZ.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.