Een grote ddos-aanval die eind 2016 op een weblog werd uitgevoerd kostte eigenaren van Internet of Things-apparaten in totaal 323.000 dollar, zo hebben onderzoekers van de University of California, Berkeley berekend. De onderzoekers hebben een methode ontwikkeld die berekent hoeveel een ddos-aanval de eigenaar van een gehackt apparaat kost. Bij veel ddos-aanvallen worden namelijk gehackte apparaten ingezet.
De onderzoekers houden in hun methode rekening met kosten voor bandbreedte en elektriciteit, alsmede het aantal apparaten dat aan de aanval meedoet en duur van de aanval. Gehackte IoT-apparaten die bij een ddos-aanval worden ingezet geven eigenaren een slechtere gebruikerservaring en kunnen ook invloed hebben op het gebruik van het lokale netwerk waarmee het apparaat verbonden is.
Op 20 september 2016 werd het weblog KrebsOnSecurity aangevallen door het Mirai-botnet, dat uit gehackte digitale videorecorders en camera's bestond. Aan de aanval, die zo'n 77 uur duurde, deden 24.000 apparaten mee. Wanneer de ontwikkelde rekenmethode op deze aanval wordt toegepast komen de onderzoekers uit op een totale rekening van 323.000 dollar.
Dit bedrag wordt voornamelijk veroorzaakt door de kosten voor bandbreedte en lange duur van de aanval. Per apparaat gaat het om een bedrag van 13,50 dollar. Naast de aanval op KrebsOnSecurity berekenden de onderzoekers ook de schade van de aanval op dns-provider Dyn. Hierbij ging het om kortstondige aanvallen uitgevoerd door meer dan 100.000 apparaten. De totale kosten voor deze aanval worden voor eindgebruikers op 115.000 dollar geschat.
Volgens de onderzoekers verbruiken IoT-apparaten die voor een ddos-aanval worden gebruikt iets meer stroom, maar valt het effect te verwaarlozen. Als het echter gaat om bandbreedte en vertragingen op het netwerk, en daarmee een slechtere gebruikerservaring, is dit een ander verhaal. Daar zijn de gevolgen van een ddos-aanval wel duidelijk meetbaar, aldus de onderzoekers in hun conclusie (pdf).
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.