image

Safe Internet Foundation: Aanbieders moeten verantwoordelijkheid nemen voor veiligheid internet

vrijdag 12 september 2003, 17:03 door Redactie, 5 reacties

De internetproviders moeten de verantwoordelijkheid nemen voor de beveiliging van het internet en deze verantwoordelijkheid niet neerleggen bij de consument, zo stelt de Safe Internet Foundation in een persbericht. SIF roept consumenten daarom op meer gebruik te maken van providers die internet, voordat het bij de gebruiker uit de muur komt, goed kunnen filteren op virussen en spam. Consumenten worden er door SIF vooralsnog nog steeds op gewezen dat internet (nog) niet gebruikt kan worden als de gebruikelijke nutsvoorzieningen.

Persbericht SIF

Reacties (5)
12-09-2003, 20:36 door Anoniem
SIF: "Net zoals je in de auto altijd je gordel om moet doen, is internet pas goed en veilig bruikbaar met bescherming van een virusscanner en geupdate software."

Dit is dus veruit onwaar: zo maak je het allemaal weer veel onveiliger waarmee consumenten zich schijnveilig(er) kunnen voelen.

Suggesties:

- Content-Filtering;
- Port-Filtering;
- Spam-Filtering;
- Packet Inspection / IDS / IPS;
- eventueel aangevuld met een virusscanner dat op recente 'populaire' virussen scant.

Dichttimmeren.
13-09-2003, 13:22 door Anoniem
Zou de SIF zo vriendelijk willen zijn onderscheid te maken tussen internet-diensten en internet-aansluitingen?

Dat er gefilterde diensten als pop-mail zijn, prima, maar een internet-aansluiting is wat anders dan een aansluiting op het intranet van een ISP.
14-09-2003, 06:12 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
Zou de SIF zo vriendelijk willen zijn onderscheid te maken tussen internet-diensten en internet-aansluitingen?

Dat er gefilterde diensten als pop-mail zijn, prima, maar een internet-aansluiting is wat anders dan een aansluiting op het intranet van een ISP.
Voor een consument is de aansluiting als zodanig een dienst. Belangrijker: consumenten zien het verschil niet tussen de aansluiting en de geboden diensten over die aansluiting waarbij de verzorging van diensten als e-mail, nieuwsgroepen en enige webruimte als gemeengoed wordt beschouwd bij zo'n aansluiting.

Het gaat hier niet over de (zeer) ervaren of corporate gebruikers, maar over de massa aan consumenten: thuisgebruikers. Deze overgrote groep beste mensen koppelen geen intra/extranetten aan internet maar kopen gewapend met een overgerecycled reclameblaadje in de hand een pc bij de grootgrutter, pakken deze thuis uit, en willen deze net als een staafmixer of broodrooster gewoon aansluiten en zorgloos op internet zonder ook maar ergens bij stil te hoeven staan. De stelling voor consumenten is volgens het SIF dus in wezen: "bij een broodrooster hoef jij je ook niet af te vragen of je het bij deze sneedjes ook overleeft."

Waar het SIF echter aan voorbij gaat is dat ook het autowegennet een voorziening betreft dat overwegend veilig is wanneer elke deelnemer zich netjes aan de geldende verkeersregels houdt.
Omdat het deelnemen aan het verkeer hoofdzakelijk bestaat uit anticiperen is dat voor elke verkeersdeelnemer een belangrijke verantwoordelijkheid, inclusief de APK-keuring van het voertuig.

Voor internet geldt min of meer hetzelfde.
15-09-2003, 07:43 door Donz
Slecht idee, zit ik straks voor die newby's met een half internet... De ppl moeten thuis filteren, de ISP hoeft niet te beslissen wat ze wel/niet doorlaten. Dat is aan ieder voor zich.

Beter verzon M$ echter iets om al je poorten dicht te gooien, dat werkt dan wel voor beginners.
Al heb je met een router van 60 euro ook al het meeste opgelost, dus snap het prob niet echt.
15-09-2003, 08:46 door Anoniem
Net zoals je op de snelweg uit moet kijken een verkeerde afslag te nemen en in de totaal verkeerde wijk terecht komt en je hele auto en je portomonnee gestript worden, moet je dat ook op het Internet.

Het enige wat instanties kunnen doen is
a) Waarschuwen,
b) Zorgen dat de problemen opgelost wordt

Je gaat dan niet van de staat verlangen dat ze, bijvoorbeeld, iedereen toestaan een pistool te kopen om dergelijke situaties te voorkomen.

Dus, iedereen die het internet gebruikt, moet ZELF maar mooi uitkijken. Je kunt niet van de staat verlangen dat zij de ISPs verplicht stellen iedereen constant achter hun vodden aan te zitten of ze alles wel goed updaten etc, etc...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.